W piątek pogrzeb Alojzego Szablewskiego

Nie żyje Alojzy Szablewski, żołnierz Armii Krajowej, w latach 80. jeden z liderów „Solidarności” w Stoczni Gdańskiej, uczestnik kolejnych stoczniowych protestów w latach 1970, 1976, 1980, 1981 i 1988. Szablewski zmarł w niedzielę 30 kwietnia 2017 r. w wieku 92 lat. Poinformował o tym na swoim profilu w jednym z serwisów społecznościowych Karol Guzikiewicz, wiceprzewodniczący KM NSZZ „S” Stoczni Gdańskiej.

szablewski

Przeczytaj wywiad z Alojzym Szablewskim

Zobacz rozmowę z Alojzym Szablewskim w TV Solidarność Gdańsk

Alojzy Szablewski (1925–2017) – żołnierz Armii Krajowej, absolwent Wydziału Budowy Okrętów Politechniki Gdańskiej, w l. 1952-1990 projektant w Biurze Projektowo-Konstrukcyjnym Stoczni Gdańskiej im. Lenina. Uczestnik stoczniowych protestów w 1970 i 1976 r., współpracownik Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża, uczestnik strajku w sierpniu 1980 r. i w grudniu 1981 r., członek władz oficjalnych i tajnych organizacji „S” w stoczni. Przewodniczący komitetów strajkowych w Stoczni Gdańskiej w 1988 r. W latach 1991–1993 poseł na Sejm RP, wyróżniony m.in. odznaką Zasłużony dla Stoczni Gdańskiej, Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski oraz Krzyżem Wolności i Solidarności.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się w piątek, 5 maja 2017 roku. O godz. 11 odprawiona zostanie msza święta pogrzebowa w kościele Matki Boskiej Fatimskiej, Plac Kardynała Stefana Wyszyńskiego 1, Gdańsk Żabianka. Pogrzeb na Cmentarzu w Oliwie po mszy świętej.

Zdjęcie: Paweł Glanert