Nie świętować, ale dziękować

– Nie spotkaliśmy się, aby świętować, bo powodów do świętowania nie ma, ale aby podziękować za te wszystkie lata trudnej pracy – mówił Zbigniew Sikorski, przewodniczący Sekcji Krajowej Przemysłu Mleczarskiego, Spirytusowego i Koncentratów Spożywczych NSZZ „Solidarność”, podczas uroczystości 25-lecia sekcji, która odbyła się 20 maja w Gdańsku.

mleczarze-maj 2016

Sekcja Krajowa Przemysłu Mleczarskiego, Spirytusowego i Koncentratów Spożywczych NSZZ „Solidarność” skupia organizacje związkowe z 23 zakładów z całej Polski, których przedstawiciele przyjechali na obchody jubileuszu do Gdańska. Licznie przybyli również zaproszeni goście, m.in.: Jerzy Jaworski, wiceprzewodniczący Komisji Krajowej, Krzysztof Dośla, przewodniczący Regionu Gdańskiego, Leszek Walczak, przewodniczący Regionu Bydgoskiego, Mirosław Nowicki, przewodniczący Sekretariatu Przemysłu Spożywczego. Obecny był również Andrzej Szczepański, przewodniczący Federacji Związków Zawodowych Pracowników Mleczarstwa w Polsce. Pracodawców reprezentowali: Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związku Rewizyjnego w Warszawie oraz Jarosław Wittstock, dyrektor pomorskiego oddziału Agencji Rozwoju i Modernizacji Rolnictwa.

25 lat działalności sekcji to ciągła walka o utrzymanie miejsc pracy, obrona pracowników i działaczy związkowych przed szykanami ze strony pracodawców, ale także współpraca z europejskimi i światowymi związkami zawodowymi skupiającymi pracowników branży spożywczej.

– Nie spotkaliśmy się, aby świętować, bo powodów do świętowania nie ma, ale aby podziękować za te wszystkie lata trudnej pracy. Niestety, branża spożywcza jest w kryzysie, dwa dni temu otrzymałem informację o planowanych zwolnieniach w Polmosie w Łańcucie. W sekcji przeszliśmy długą i trudną drogę. Te 25 lat to czas walki, obrony miejsc pracy, interesów pracowników nierzadko przed sądami. To także czas współpracy z innymi krajowymi związkami z branży, ale też ze związkami europejskimi i światowymi, czego owocem jest między innymi podpisanie europejskiej karty dla sektora mleczarskiego, którą trzeba jednak wcielić w życie – mówił Zbigniew Sikorski, przewodniczący sekcji. Jego zdaniem, po latach braku dialogu społecznego w naszym kraju, pojawiła się szansa na jego odbudowanie.

W imieniu krajowych władz Związku podziękowania za dotychczasową pracę związkowcom ze świętującej sekcji złożył wiceprzewodniczący Komisji Krajowej Jerzy Jaworski. – Wasza sekcja budzi zazdrość, jest bardzo prężna i ma konkretne sukcesy, a przecież branża dla działalności związkowej nie jest łatwa. Jako pracownik radia miałem możliwość obserwowania restrukturyzacji branży spożywczej w województwie małopolskim. I wiem, jaką stoczyliście walkę o utrzymanie każdego miejsca pracy – mówił Jaworski.

O tym, jak wiele problemów ma branża spożywcza wie również Krzysztof Dośla, przewodniczący Regionu Gdańskiego, który od lat współpracuje ze Zbigniewem Sikorskim pełniącym funkcję przewodniczącego w organizacji związkowej w Polmleku-Maćkowach w Gdańsku. – Związkowcy z sekcji dzień po dniu, krok po kroku rozwiązują problemy pracowników w poszczególnych zakładach. I za tę pracę chcę wam podziękować – mówił szef gdańskiej „S”.

W imieniu pracodawców głos zabrał Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związku Rewizyjnego w Warszawie, który krótko nakreślił sytuację branży mleczarskiej w Polsce. – Polska jest na 4. miejscu w Europie i 14. w świecie pod względem produkcji mleka. Rocznie w naszym kraju skupuje się go 10,5 miliarda litrów. Niestety, branża mleczarska przechodzi obecnie kryzys, którego głównym powodem jest mała konsumpcja na rynku krajowym – mówił prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich. Jego zdaniem sytuacji nie ratuje nawet rosnący eksport, ponieważ ceny na produkty mleczne spadają. Prezes Broś krytycznie ocenił również działania, a raczej brak działań wspierających sektor mleczarski ze strony Unii Europejskiej.

O zmianie swojego poglądu na sprawy gospodarcze i społeczne mówił natomiast Jarosław Wittstock, obecnie dyrektor pomorskiego oddziału Agencji Rozwoju i Modernizacji Rolnictwa, a w przeszłości prezes spółdzielni Maćkowy. – Na początku mojej drogi życiowej byłem związany z ideą „Solidarności”, później przeżywałem coś w rodzaju zachwytu liberalizmem, teraz powróciłem do myślenia kategoriami solidarnościowymi – mówił Jarosław Wittstock.

Po oficjalnych wystąpieniach zaprezentowano film podsumowujący 25 lat działalności sekcji, po nim wręczono pamiątkowe odznaki i dyplomy związkowcom z poszczególnych zakładów, a także osobom, które współpracują z sekcją.

Hieronim Stachel, przewodniczący „Solidarności” w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej „Cuiavia” w Inowrocławiu, którego sprawę o zwolnienie z pracy Sąd Najwyższy przesłał do ponownego rozpatrzenia

– Zostałem niesłusznie zwolniony z pracy. Jedynym powodem była moja działalność związkowa. Sąd Najwyższy uznał moje racje i mam nadzieję, że polski wymiar sprawiedliwości wyda w końcu sprawiedliwy wyrok. Jednak – co najważniejsze – to fakt, że przez te lata nie czułem się sam, zawsze miałem wsparcie ze strony kolegów z „Solidarności”, m.in. ze strony przewodniczącego sekcji Zbyszka Sikorskiego.

Zakłady należące do KSPMSiKS

Polmlek-Maćkowy Gdańsk, Polmlek Lidzbark Warmiński, Danone sp. z o.o. – Bieruń, Danone sp. z o.o. – Warszawa, Nestle Polska S.A. – Kalisz, Nestle Polska S.A. – Kargowa, Nestle Polska S.A. – Nałęczów, Unilever S.A. – Poznań, SM „Mlekpol” ZPM Radom, SM Mlekovita – Trzebownisko, SM Mlekovita – Sanok, Dr. Oetker sp. z o.o. – Gdańsk, OSM „Sierpc”, OSM „Cuiavia” – Inowrocław, SM „Jogo” – Łódź, Żywiec Zdrój S.A., Bakalland – Włocławek, Kujawska Spółdzielnia Mleczarska – Włocławek, CEDC International sp. z o.o. Polmos Białystok, Fabryka Wódek Polmos Łańcut S.A., Destylarnia Sobieski S.A. Starogard Gdański, Polmos Żyrardów sp. z o.o., Stock Polska S.A. Lublin

Małgorzata Kuźma, zdjęcie: Paweł Glanert