Nie przehandluj pierwszej gwiazdki

Ruszyła kolejna edycja prowadzonej przez „Solidarność” akcji „Nie przehandluj pierwszej gwiazdki”.

Po liście przewodniczącego „S” Piotra Dudy do pracodawców z branży handlowej o skrócenie czasu pracy w Wigilię przyszedł czas na apel do społeczeństwa, aby nie odkładała swoich świątecznych zakupów do ostatniej chwili. Z roku na rok akcja „Nie przehandluj pierwszej gwiazdki” przynosi coraz lepszy skutek.

Związkowcy od dawna powtarzają, że przedłużanie godzin otwarcia placówek do godz. 17 czy nawet 18 nie przekłada się na większe zyski sklepów. Bywało więc, że pracownicy do domu docierali o godz. 19, a nawet 20.

Tak jak w poprzednich latach, sekcja wystosowała list otwarty do zarządów sieci handlowych o skrócenie czasu pracy w Wigilię Bożego Narodzenia do godz. 14.

– W tym roku zdecydowana większość sieci handlowych zamknie swoje sklepy o 14 lub o 15. Tylko nieliczne placówki będą handlować do godz. 16. To cieszy, bo jeszcze kilka lat temu większość sklepów była otwarta do godz. 18, a w niektórych przypadkach nawet do godz. 20. W naszym liście znalazł się nie tylko apel o skrócenie czasu pracy w Wigilię, ale również podziękowanie dla tych sieci, które już to zrobiły – mówi Alfred Bujara, przewodniczący Sekcji Krajowej Handlu NSZZ „Solidarność”.

Dział Informacji KK i ZRG