Nie oszukiwać pracownika i państwa

Działania informacyjne NSZZ „Solidarność” w ramach akcji „13 zł i nie kombinuj” przynoszą efekty. Stanisław Szwed wiceminister rodziny, pracy i polityki społecznej w Polskim Radiu 24 w audycji Gospodarczy Temat Dnia omawiał   przypadki niepłacenia przez pracodawców minimalnej stawki godzinowej, wynoszącej 13 złotych. Uznał, że jest to oszukiwanie pracownika i państwa.

Stanisław Szwed poinformował, że problem omijania minimalnej stawki godzinowej ma dotyczyć 20 procent skontrolowanych przez Państwową Inspekcję Pracy przedsiębiorstw. Wśród zarzutów PIP-u jest m.in. wliczanie dodatków, które nie powinny być zaliczane do płacy minimalnej. To np. opłaty za odzież, czy też dzierżawę odkurzacza.

Jak zaznaczył na radiowej antenie wiceminister rodziny, niektórzy przedsiębiorcy uważają, że minimalna stawka godzinowa ich nie dotyczy, bo powinna być płacona tylko w podmiotach publicznych, a nie prywatnych firmach.

Wiceminister Szwed mówił też o działaniach informacyjnych NSZZ „Solidarność” w ramach akcji „13 zł i nie kombinuj” i o wspólnych działaniach resortu z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych i Państwową Inspekcją Pracy.

Zapowiedział też, że zostanie wydamy informator, który wyjaśni na czym polega minimalna stawka godzinowa i płaca minimalna.

Stanisław Szwed podał, iż z danych ministerstwa wynika, że zdarzają się przypadki zmian umowy zlecenia na umowy o dzieło.

za Tysol.pl