Oświadczenie „Godności”: Nie oglądamy filmu „Kler”

W związku z niedawną premierą filmu „Kler” Wojciecha Smarzowskiego, Stowarzyszenie Godność wydało oświadczenie, w którym członkowie stowarzyszenia zaapelowali o bojkot tegoż filmu. Poniżej jego pełna treść.

Oświadczenie

Środowiska postkomunistyczne skupione w litreacko – aktorskich klanach zwalczające od dziesięcioleci ludzi o poglądach chrześcjańsko-patriotycznch, w ostatnich dniach przystąpiły do ataku na księży katolickich w Polsce.

Wchodzący na ekrany kin film Wojciecha Smarzowskiego pt. ,,Kler” przedstawia polskich księży jako zdegenerowaną, rozpitą grupę demoralizującą dzieci. Dwa lata temu w teatrze w Warszawie za zgodą władz Miasta wystawiono sztukę obrażającą Św. Jana Pawła II. Jako ,,Twórcy” liczą na to, że film obejrzy duża liczba ludzi niewierzących i naiwnych u których należy wzmocnić nieufność, czy wrogość do Kościoła, a korzystając z propagandy lewicowych mediów zarobić sporą kasę.

Na przestrzeni wieków to Kościół bronił i prowadził naród przez zabory, wojny i trudne lata PRL-u. Płacił za to ogromną cenę, wystarczy przypomnieć ilu księży zamordowano podczas II wojny światowej a także represje Kościoła w czasach PRL. Dziś zdegenerowane środowiska literacko-aktorskie, których formacja przegrała wybory, atakują Prawo o Sprawiedliwość a ostatnio zaatakowała także Kościół.

Wystarczyło, że paru księży popełniło ciężki grzech pedofili. Jest to bolesna rana Kościoła i nas wierzących. Te środowiska, które tak zawzięcie zwalczają pojedyncze grzechy księży, nie widzą ogromnej demoralizacji, pijaństwa, narkotyków u siebie.

Kiedy w czasach komunizmu, a szczególnie w okresie stanu wojennego trzeba było walczyć o wolność i niepodległość, Kościół stał po stronie ludzi represjonowanych. Wielu księży za to zapłaciło więzieniem lub życiem. Zbrodni popełnionych w PRL dotąd nie osądzono. Wasze środowisko milczy. Oto Wasza moralność. Nas ludzie ,,Solidarności” film ,,Kler” nie zmyli. Św. Jan Paweł II i poeta Zbigniew Herbert nauczyli nas jak iść do niepodległej Polski z podniesioną głową. Polacy są i pozostaną wierni Kościołowi. Jako byli działacze ,,Solidarności” i więźniowie polityczni z lat 1980-89 apelujemy do Polaków i ludzi wierzących o bojkot filmu „Kler”.

W imieniu Członków Stowarzyszenia ,,Godność”

Czesław Nowak, prezes
Andrzej Osipów, wiceprezes
Stanisław Fudakowski, sekretarz

Gdańsk, dnia 20.10.2018 r.