Nie ma powrotu do Komisji Trójstronnej

Przewodniczący przyjął do wiadomości, że powrotu do Komisji Trójstronnej w tej formule nie ma – powiedział Piotr Duda po spotkaniu z Rafałem Grupińskim, przewodniczącym Klubu Parlamentarnego PO.

Szef „Solidarności” oraz Jan Guz z OPZZ i Tadeusz Chwałka z FZZ pojawili się w Sejmie w czwartek na zaproszenie Grupińskiego. – Nasze postulaty są już od dawna znane, przekaz jest jasny: 67, elastyczny czas pracy, umowy śmieciowe, płaca minimalna. Czekamy na sygnał ze strony rządu, gdzie możemy się spotkać w połowie drogi i osiągnąć kompromis. Rafał Grupiński namawiał do powrotu, ale przede wszystkim słuchał. Powiedzieliśmy o postulatach i o tym, że Trójstronna Komisja w obecnej formule się już wyczerpała – podsumował spotkanie Piotr Duda. Dodał, że związkowcom zależy na dwustronnych rozmowach w sprawie postulatów z ministrem pracy lub z reprezentacją rządu. – Każde spotkanie ma sens. Jeśli ktoś zaprasza, jesteśmy otwarci, przyjmujemy zaproszenie, każda rozmowa jest potrzebna. Nie przyjmujemy jednak stwierdzeń, że „to jest nie do ruszenia, to też nie do ruszenia” – podsumował szef „S”.

Tego samego dnia przewodniczący trzech reprezentatywnych central związkowych spotkali się z szefem SLD Leszkiem Millerem.

Przypomnijmy, że w czwartek doszło również do spotkania w Gdańsku liderów związkowych województwa pomorskiego. Krzysztof Dośla z ZRG NSZZ „S”, Andrzej Skorulski z OPZZ Józef Partyka z FZZ uznali, że nie ma podstaw do powrotu do Wojewódzkiej Komisji Dialogu Społecznego.

ACH, Dział Informacji KK