Nie ma to jak być parlamentarzystą we Włoszech

Około 10 tys. euro miesięcznie, w tym 5 tys. euro podstawowej pensji plus diety, dodatki i zwroty kosztów – tyle wynoszą średnie zarobki senatorów i deputowanych we Włoszech. To jedne z najwyższych w Europie, choć w ostatnich latach zarobki włoskich parlamentarzystów zostały mocno obniżone. Wcześniej bowiem ich kwota sięgała kilkunastu tysięcy euro.

385 euro miesięcznie – to zarobki przewodniczących izb Sądu Najwyższego, które są podstawą naliczenia pensji senatorów, czyli 10 385 euro miesięcznie. Pensja w izbie wyższej parlamentu jest niższa o ok. 300 euro, jeśli senator kontynuuje pracę zawodową.

Wiele emocji wzbudziły dane zamieszczone na stronie internetowej Senatu, z której można dowiedzieć się, jak kształtują się zarobki włoskich parlamentarzystów. Pensja netto po odliczeniu podatków i składek na opiekę społeczną i zdrowotną oraz wpłaty na odprawę po zakończeniu mandatu to 5304 euro. Dla pracujących senatorów jest to 5122 euro.

Ale to nie wszystko. Do tej sumy należy doliczyć diety wynoszące miesięcznie do 3500 euro oraz kwotę 1650 euro na pokrycie kosztów podróży i na telefon. Senatorom przysługuje ponadto zwrot kosztów za sprawowanie mandatu w wysokości 2090 euro.

Deputowani są w podobnie korzystnej sytuacji. Ich pensja zasadnicza to również ok. 5000 euro, powiększona o 3500 euro diety i 3690 euro za sprawowanie mandatu. Ta ostatnia suma obejmuje też wydatki na współpracownika i konsultacje. Dochodzi jeszcze 1200 euro na telefon.

To nie wszystkie bonusy, z których korzystają włoscy parlamentarzyści. Zarówno senatorowie, jak i deputowani mają zapewniony bezpłatny przejazd autostradami oraz podróże koleją, statkami i samolotami na terenie kraju. Dodatki na podróże, jakie otrzymują, pokrywają np. dojazd z rzymskiego lotniska do gmachu parlamentu.

zola