Nie kupuj w Lidlu

NSZZ „Solidarność” apeluje o bojkot niemieckiej sieci handlowej Lidl. „Krajówka” zdecydowała, że akcja bojkotu zakupów w tych sklepach powinna odbyć się w lutym. Wśród pracowników narasta rozgoryczenie. Zakładowa „S” w Lidl-u zorganizowała kilka akcji protestacyjnych. Zarząd sieci, by ukrócić protesty, zwolnił z pracy za działalność związkową Justynę Chrapowicz, szefową organizacji zakładowej „S”.

Komisja Krajowa „S” w sprawie zwolnionych związkowców, zdecydowała, że Związek udzieli wszelkiej możliwej pomocy, nie wyłączając akcji protestacyjnych, wymierzonych w nieuczciwych pracodawców. „Krajówka” zawiadomi też o łamaniu praw pracowniczych Międzynarodową Organizację Pracy w Genewie. Justyna Chrapowicz otrzymała wypowiedzenie przed świętami. Jej zdaniem powodem zwolnienia było wszczęcie sporu zbiorowego i domaganie się utworzenia Funduszu Socjalnego. Kilka tygodni wcześniej „S” zorganizowała w kilku największych miastach akcję płacenia jednogroszówkami przy kasach, aby zwrócić uwagę na złe warunki pracy w Lidlu.   Waldemar Krenc, lider łódzkiej „S” uważa, że rozwiązanie umowy o pracę z działaczami związkowymi w związku z prowadzoną przez nich działalnością jest uzurpowaniem sobie interpretacji prawa przysługującego organom państwa polskiego.

Przypomnijmy, że mimo wielomiliardowych obrotów i przychodów wielkie sieci nie płacą znaczących podatków w Polsce m.in. dzięki tzw. optymalizacji i generowaniu kosztów na reklamę oraz płaceniem za „korzystanie z marki”. Jak wynika z danych opublikowanych przez Fundację Republikańską w 2011 roku w Polsce przychód sieci ,,Biedronka” (Jeronimo Martins) to 25,3 mld zł a podatku CIT zapłaciła 188 mln zł. ,,Tesco” uzyskało przychód 11,9 mld, a podatek CIT to 14,6 mln zł, ,,Carefour” miał przychód 7,9 mld zł, a CIT zapłacił 8,6 mln zł. Lidl miał przychód 7,6 mld zł – CIT to 57,4 mln zł, a Kaufland z 6,4 mld zł przychodu zapłacił podatek CIT w zerowej wysokości.

ASG