Nie ścigaj się z kasjerką – akcja ulotkowa

8 marca „Solidarność” pracowników handlu przeprowadziła informacyjną akcję ulotkową, zwracając uwagę kupujących na drastycznie wyśrubowane normy pracy w sieciach handlowych.

Do ogólnopolskiej akcji przyłączył się Region Gdański. Wzięli w niej udział: Jan Cuber, wiceprzewodniczący Sekcji Krajowej Pracowników Handlu NSZZ „S”, Iwona Orszulak, przewodnicząca KM NSZZ „S” w Bomi SA, Jolanta Kamińska, wiceprzewodnicząca KZ NSZZ „S” w JMD SA oraz Aleksander Kozicki, kierownik Oddziału NSZZ „S” w Gdyni i Adam Tylski, organizator Działu Organizowania i Rozwoju Regionu Gdańskiego NSZZ „S”. Między godz. 14.00 a 16.00 przed sklepami Lidl i Carrefour Express w Gdyni Chyloni związkowcy rozmawiali z klientami i rozdawali im ulotki.

– Nieprzypadkowo wybrano na dzień akcji 8 marca – tłumaczyła Iwona Orszulak. – To święto kobiet, a w naszej branży pracują przede wszystkim one. Normy pracy są już tak wyśrubowane, że trudno im sprostać. Przykładowo na zeskanowanie produktu w sieciach Carrefour kasjerki mają niespełna 2,5 sekundy, a w marketach Lidl w ciągu jednej minuty trzeba sczytać 30-35 produktów. A jeśli kod jest nieczytelny kasjerzy muszą go wpisać ręcznie. To mordercze tempo, tak po prostu nie da się pracować.

– Hasłem przewodnim tej akcji jest „Nie ścigaj się z kasjerką, najpierw spakuj zakupy, a następnie zapłać!” – wyjaśniał Jan Cuber. – Kupujący najczęściej nie zdają sobie sprawy, że najpierw płacąc za zakupy, a dopiero potem je pakując, przyczyniają się do jeszcze większego tempa pracy. Kasjer po przyjęciu gotówki musi bowiem skanować zakupy kolejnego klienta, a na taśmie leżą jeszcze niespakowane produkty poprzedniego kupującego. To niejednokrotnie wywołuje dodatkowe zamieszanie, a czasem zdenerwowanie klientów.

Akcję przeprowadzono w wielu miastach Polski.

Zdjęcia: Olga Zielińska

Zobacz ulotkę…>>

Tak wyglądała akcja w Gdyni…

…a tak w Katowicach: