Nie będzie prywatyzacji CTO

Nie będzie prywatyzacji Centrum Techniki Okrętowej w Gdańsku, pomorskiej spółki zajmującej się badaniami i wdrażaniem nowych technologii, należącej w całości do skarbu państwa. „Minister Skarbu Państwa informuje, iż w dniu 16 kwietnia 2014 r. podjął decyzję o odstąpieniu od negocjacji i zamknięciu bez rozstrzygnięcia dotychczasowej procedury zbycia akcji Centrum Techniki Okrętowej S.A. z siedzibą w Gdańsku” – podało w komunikacie ministerstwo skarbu, które wcześniej planowało sprzedaż 85 proc. z 1,55 mln akcji CTO. Zainteresowanie spółką wyraziły cztery firmy, jednak ministerstwo skarbu nie było zadowolone z ich ofert.

Planowana prywatyzacja CTO wzbudzała duże kontrowersje, o których pisaliśmy m.in. na łamach „Magazynu Solidarność”. Warunki procedury prywatyzacyjnej nie uwzględniały specyfiki działalności spółki – najważniejszym kryterium wyboru potencjalnego nabywcy miała być proponowana cena za jedną akcję. Nowy właściciel CTO nie byłby zobowiązany do prowadzenia dotychczasowej działalności badawczej spółki. Wszystko wskazywało na to, że skarb państwa chciał po prostu doraźnie podreperować budżet sprzedając firmę posiadającą atrakcyjny budynek i grunty w centrum Gdańska (chodzi o popularny „Zieleniak”).

Dobrze, że Ministerstwo Skarbu Państwa zrezygnowało z prywatyzacji cenionego na świecie ośrodka badawczego, prowadzącego badania naukowe i wdrażającego innowacyjne rozwiązania z zakresu okrętownictwa, hydromechaniki, akustyki, materiałoznawstwa i innych. Oby była to strategiczna, a nie krótkoterminowa decyzja.