Nauczyciele z Cypru z wizytą w „Solidarności”

Dzisiaj gdańską siedzibę „Solidarności” odwiedziła grupa gości z Cypru. Wymianę miedzynarocdową prowadzi Europejska Konfederacja Związków Zawodowych (ang. European Trade Union Confederation, ETUC),  a w jej ramach gdyńska oświatowa „Solidarność”.

Zdjęcia: Olga Zielińska, Artur Górski

Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „S” opowiedział o historii naszego Związku. Szczególne zainteresowanie wzbudził sztandar związkowy, jeszcze z nazwą Międzyzakładowy Komitet Strajkowy.

– Sztandar, symbol walki o wolność i prawa pracownicze powstał w czasie strajku w 1980 roku nim jeszcze nasz związek rozpoczął oficjalną działalność – mówił Krzysztof Dośla.

Goście nauczyciele-związkowcy z wyspy podzielonej między Greków a Turków w wyniku konfliktu z 1974 r.  - z Republiki Tureckiej Cypru Północnego, na co dzień pracują w największym mieście wyspy i stolicy dwóch państw Nikozji (turecka nazwa Lefkosía, Lefkoşa) oraz w historycznych, malowniczych miastach – w Famaguście i Kyrenii (gr. Kerynia, tur. Girne).

Wizyty studyjne są szczególnie ważne ze względu nie tylko na współpracę związkową ale też na sytuację polityczną na wyspie.

Współpracę w ramach ETUC od blisko dekady prowadzi KM NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdyni. Zapoczątkowały ją Monika Kończyk, obecnie pomorska kurator oświaty i Zdzisława Hacia, przewodnicząca Komisji. Wymianę koordynuje teraz Dorota Szewczyk, z KM oświatowej NSZZ „S” w Gdyni.

Cypr, nazywany wyspą Afrodyty, wydaje się być wyspą ze snów. Po kryzysie finansowym wyspa w greckiej części wraca do stabilizacji. Produkt krajowy jest wyższy niż w Grecji czy Portugalii. Stopa inflacji ustabilizowała się na poziomie 2 proc., a bezrobocie wynosi 3,6 proc

To trzecia co do wielkości, zaraz po Sardynii i Sycylii, wyspa na Morzu Śródziemnym. Najbliższym sąsiadem Cypru jest Turcja, oddalona o 40 mil morskich (74 kilometry) i Syria (dystans 57 mil, czyli 105 kilometrów).

1 maja 2004 roku Republika Cypryjska (grecka część wyspy) wraz z Polską wstąpiła do Unii Europejskiej, jako jedno z dziesięciu nowych państw członkowskich. Do UE nie należy zaś Republika Cypru Północnego.

Przypomnijmy, że Cypr jest od 1974 r. podzielony na część południową, będącą pod kontrolą rządu Republiki Cypryjskiej (po uzyskaniu niepodległości w 1960 r. przez 17 lat rządził ją wybitny polityk, arcybiskupem Cypru Makarios III) i północną – zamieszkaną przez Turków cypryjskich, którzy utworzyli Turecką Republikę Cypru Północnego.

15 listopada 1983 roku ta część terytorium ogłosiła niepodległość. Tego samego dnia na jej prezydenta wybrano Raufa Denktasza. Tak powstała Republika Turecka Cypru Północnego (RTCP).

Ostatnie wybory prezydenckie z 2015 roku w Tureckiej Republice Cypru Północnego wygrał umiarkowany, lewicowy kandydat Mustafa Akinci, zwolennik porozumienia z Republiką Cypryjską.

ASG