Nauczyciele pod MEN i Sejmem

Pogoda nie dopisuje, dopisują za to związkowcy i pracownicy z poszczególnych branż – tak można podsumować dwa pierwsze dni protestu pod hasłem „Dość lekceważenia społeczeństwa”.

Po wczorajszych pikietach przed 6 resortami 12 września kilka tysięcy nauczycieli w strugach deszczu od godz.11 uczestniczyło w zgromadzeniu przed budynkiem Ministerstwa Edukacji Narodowej. Manifestujących było tak dużo dużą, że policja zezwoliła na zajęcie dodatkowo jednego pasa jezdni Al. Szucha, przy której znajduje się siedziba MEN.

W zgromadzeniu wzięło udział około 150 pracowników oświaty i wychowania z Regionu Gdańskiego, którzy dotarli do Warszawy kilkoma autokarami. Jak nam powiedziała Bożena Brauer, przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej NSZZ „S” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdańsku, chętnych do wyjazdu było dużo więcej, ale organizatorzy musieli im odmówić, aby nie destabilizować pracy w szkołach. – Zgromadzenie odbywa się w dzień powszedni, w który nauczyciele nie mogą skorzystać z urlopu. Dlatego w naszym proteście biorą udział przede wszystkim funkcyjni członkowie Związku. Nie chcieliśmy narazić się na zarzut, że utrudniamy normalną pracę szkół – wyjaśniła Bożena Brauer.

Po zakończeniu zgromadzenia pracownicy oświaty i wychowania udali się pod Sejm do związkowgo miasteczka namiotowego. Wieczorem wrócą do Trójmiasta, aby w większej liczbie ponownie pojawić się w Warszawie w sobotę 12 września na kończącej Dni Protestu manifestacji „Dość lekceważenia społeczeństwa”.

Postulaty Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „S” Regionu Gdańskiego:

1. Domagamy się rzeczywistego dialogu społecznego, także na poziomie organów prowadzących, w tym w sprawie czasu pracy nauczycieli specjalistów.

2. Za niezbędne uznajemy zapewnienie uczniom w każdej szkole opieki medycznej, pedagogicznej, psychologicznej oraz doradztwa zawodowego.

3. Domagamy się zapewnienia godnego poziomu wynagrodzeń dla wszystkich pracowników oświaty.

4. Uważamy, że konieczne jest zapewnienie właściwego procesu wdrażania obecności sześciolatków w szkołach, a także powszechnej edukacji przedszkolnej oraz wprowadzenie górnej liczebności uczniów w oddziałach na wszystkich poziomach edukacyjnych.

5. Akcentujmy znaczenie działań na rzecz obniżenia do niezbędnego minimum biurokracji szkolnej.

6. Respektowania wyników badań Instytutu Badań edukacyjnych dotyczących czasu pracy nauczycieli (46 godz. 40 min.).

7. Zaprzestania likwidacji szkół i zwolnień nauczycieli.

Zobacz więcej: Mamy dość ignorancji – wypowiedzi nauczycieli

Zobacz więcej: MEN nie słucha, „Solidarność” działa