Nauczyciel nie jest gorszy od policjanta. Będzie strajk szkolny 15 kwietnia br.?

Sztab Protestacyjno-strajkowy Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” 21 stycznia 2019 r. w Warszawie, postanowił zażądać podniesienia płac w oświacie, analogicznie jak w resortach mundurowych, czyli nie mniej niż 650 zł od stycznia 2019 roku i kolejne 15 proc. od stycznia 2020 r.

Ma to być doliczone do wynagrodzenia zasadniczego każdego nauczyciela bez względu na stopień awansu zawodowego.

Oświatowa „Solidarność” ma dość lekceważenia pracowniczych postulatów przez MEN. Po deklaracjach rządu o bardzo dobrej kondycji budżetu i optymistycznym projekcie budżetu na 2019 rok przyjętym już przez Sejm czas na pochylenie się nad kondycją zawodu nauczyciela, a przede wszystkim na jego finansowej stronie. Ta bowiem od podwyżek z lat 2008-11 nie zmienia się, czyli de facto cofa uposażenia nauczycielskie, szczególnie widocznie w porównaniu z działami gospodarki narodowej.

Sztab Protestacyjno – strajkowy KSOIW NSZZ „Solidarność” zażądał więc podniesienia płac w oświacie analogicznie jak w resortach mundurowych, czyli nie mniej niż 650 zł od stycznia 2019 r. i kolejne 15 proc. od stycznia 2020 r. do wynagrodzenia zasadniczego każdego nauczyciela bez względu na stopień awansu zawodowego.

Związkowcy mają dość bezskutecznych spotkań z szefową MEN i jej monologów, nazywanych „konsultacjami”. Postanowili więc zawiesić wszelkie rozmowy z minister Anną Zalewską do momentu realizacji przez MEN postulatów płacowych.

W przypadku braku realizacji postulatów płacowych NSZZ „S” sztab przeprowadzi radykalną krajową akcję protestacyjną 15 kwietnia 2019 r. Sztab nawołuje do powołania w trybie pilnym regionalnych sztabów protestacyjnych. Pod komunikatem podpisał się przewodniczący KSOiW NSZZ „Solidarność” Ryszard Proksa.

Polscy nauczyciele zarabiają (wraz z dodatkami) tylko połowę średniej płacy nauczycieli w państwach OECD. Bez godnych płac nie ma mowy o podnoszeniu rangi zawodu nauczyciela i edukacji na poziomie ambitnego, europejskiego państwa.

ASG