Nasz redakcyjny kolega Adam Chmielecki nagrodzony

Dziennikarz „Magazynu Solidarność” jednym z laureatów prestiżowego konkursu Książka Historyczna Roku im. Oskara Haleckiego! Biografia polityczna śp. prezydenta Lecha Kaczyńskiego współautorstwa naszego redakcyjnego kolegi Adama Chmieleckiego oraz Sławomira Cenckiewicza, Janusza Kowalskiego i Anny K. Piekarskiej zwyciężyła w plebiscycie czytelników w kategorii „Najlepsza książka naukowa poświęcona dziejom Polski i Polaków w XX wieku”, zdobywając 4665 z ponad 10 tys. głosów oddanych na stronie internetowej konkursu. Do głosowania na biografię Lecha Kaczyńskiego zachęcaliśmy m.in. na naszej stronie www.

Rozstrzygnięcie VI edycji konkursu organizowanego przez Telewizję Polską, Polskie Radio oraz Instytut Pamięci Narodowej odbyło się 15 listopada w siedzibie TVP w Warszawie. – To była najtrudniejsza z wszystkich moich dotychczasowych książek – powiedział o biografii śp. Lecha Kaczyńskiego odbierający nagrodę dr hab. Sławomir Cenckiewicz. Adam Chmielecki dodał, że wyróżnienie przyznane przez czytelników traktuje jako docenienie pracy autorów, ale także uznanie dla życia i działalności bohatera książki, czyli prezydenta Lecha Kaczyńskiego.

Nie był to jedyny solidarnościowy akcent tego wieczoru. W kategorii najlepszej książki naukowej jury konkursu Książka Historyczna Roku nagrodziło publikację IPN Kłopotliwa Panna »S«. Postawy polityczne Zachodu wobec Solidarności na tle stosunków z PRL 19801989”, autorstwa Patryka Pleskota.

Zobacz relację i zdjęcia z uroczystości

Adam Chmielecki, dziennikarz i politolog, pracuje w Dziale Informacji i Promocji Regionu Gdańskiego NSZZ „S”, publikuje na naszej stronie internetowej i w „Magazynie Solidarność”. Jest także założycielem i właścicielem wydawnictwa Patria Media. W biografii śp. Lecha Kaczyńskiego jest autorem kilku rozdziałów, m.in. rozdziału dotyczącego działalności Lecha Kaczyńskiego jako wiceprzewodniczącego Związku w latach 90.

Przeczytaj też: Jak współtworzyłem biografię Lecha Kaczyńskiego?