Nastroje społeczne pikują w dół

W październiku odnotowano dalsze pogorszenie nastrojów społecznych. I to przed feralnym meczem Polska-Anglia, zalanym przez strugi deszczu lejące się przez otwarty dach Stadionu Narodowego.

Oceny sytuacji w Polsce, wymiaru politycznego i gospodarczego należą do najbardziej krytycznych w ostatnich latach – wynika z sondażu CBOS. W przypadku ogólnej sytuacji w kraju drugi miesiąc z rzędu najczęściej prognozowane jest jej pogorszenie. W ciągu ostatniego miesiąca pogorszyły się oceny kierunku rozwoju sytuacji w kraju. Opinie negatywne (68 proc. – wzrost o 4 punkty) prawie czterokrotnie przeważają nad pozytywnymi (18 proc.). Maleje liczba osób dobrze oceniających sytuację polityczną w Polsce – to zaledwie 7 proc.

Sądząc z kolei po lawinowo krytycznych komentarzach pod adresem rządu odwraca się też  opinia publiczna. Przez ostatnie pięć lat większość opinii publicznej raczej usprawiedliwiała niż oskarżała Donalda Tuska w przypadku rażących zaniedbań, kunktatorstwa, wydarzeń tragicznych i kompromitujących. Teraz po feralnych wpadkach, z których ta środowa pokazała, że jesteśmy jedynym narodem na świecie, który otwiera dach stadionu gdy pada deszcz, a zamyka gdy świeci słońce.

- Kondycja moich ministrów i kondycja całego rządu jest zdecydowanie lepsza niż opinia na temat tego rządu i ocena poszczególnych ministrów. To jest trochę tak jak ze Stadionem Narodowym. Jeszcze kilka dni temu czytałem w popularnym dzienniku, że to jest fuszerka stulecia, a dzisiaj czytam, że nie ma fajniejszej tapety na komórkę niż zdjęcie stadionu w meczu otwarcia – taka puenta wyszła z ust samego Tuska w tvn24 w dniu 3 marca 2012.

ASG