Namiotowe miasteczko protestu w Szczecinie tymczasowo zwinięte

Zarząd Regionu NSZZ „S” Pomorza Zachodniego zawiesił protest przed Urzędem Wojewódzkim w Szczecinie.

„Miasteczko namiotowe” zniknęło więc z Wałów Chrobrego.  W piątek przedstawiciele Związku przekazali wicewojewodzie trzy petycje, przygotowane przez przedstawicieli oświaty, służby zdrowia oraz rolników. W najbliższym czasie odbędzie się spotkanie przedstawicieli NSZZ „Solidarność” Rolników Indywidualnych z ministrem rolnictwa. Następnie delegacja „Solidarności” spotkała się z Komendantem Wojewódzkim Policji, który obiecał, że w ramach nadzoru wyjaśni szczegółowo sprawę zarzutów postawionych kilkudziesięciu rolnikom protestującym 29 maja w Pyrzycach. Wieczorem 4 czerwca w tzw. Dniu Wolności i Praw Obywatelskich funkcjonariusze w Pyrzycach udali się do gospodarstw rolników biorących udział 29 maja w blokadzie drogi w Pyrzycach, aby wręczyć im wezwania na przesłuchania. Rolnicy protestowali ponieważ przy przetargach na ziemię nie są uwzględniane inne kryteria niż tylko cena, a cudzoziemcy mają nawet prawo pierwokupu ziemi po cenach niższych niż na przetargach.

Przypomnijmy, że „Solidarność” Pomorza Zachodniego domaga się od kilku miesięcy    wdrożenia Specjalnego Rządowego Programu Gospodarczego dla województwa zachodniopomorskiego, który przyczyni się  do ożywienia gospodarczego, przeciwdziałania bezrobociu i tworzenia nowych miejsc pracy, zachowania podmiotowości zakładów chemicznych Police i Zespołu Elektrowni Dolna Odra.

ASG