Najważniejsze to przełamać bierność materii

18 maja br. swoją działalność zainaugurowała Regionalna Sekcja Młodych „Solidarności”. Celem nowej jednostki organizacyjnej jest rozwiązywanie problemów osób młodych.

sekcja_młodych

- Chcemy odświeżyć wizerunek „Solidarności” w mediach, który nie jest zbyt dobry. Do Związku muszą wejść ludzie młodzi, którzy się nie zrażą i będą dążyli do celu – podkreślał Patryk Sobiecki, tymczasowy lider sekcji.

Gościem spotkania był przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego Krzysztof Dośla. – Najważniejsze to przełamać bierność materii. Potem pracę trzeba będzie kontynuować. Mam nadzieję, że będziecie pełnić rolę integracyjną dla grupy ludzi w określonym wieku – mówił przewodniczący. Na pełnomocnika do spraw ludzi młodych wybrano zastępcę przewodniczącego Zarządu Regionu Gdańskiego Romana Kuzimskiego.

Za najważniejsze problemy najmłodszych pracujących zebrani uznali tak zwane umowy śmieciowe, ale także częstą konieczność emigracji. – Problemy ludzi młodych narastają. Najważniejsze jest, żeby młodzi pracownicy byli traktowani tak samo jak starsi na rynku pracy – mówił Paweł Dziwosz, przewodniczący Komisji Zakładowej w FEDERAL MOGUL BIMET SA.

Regionalna Sekcja Ludzi Młodych jest komórką Krajowej Sekcji Młodych, która powstała z inicjatywy Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

Następne spotkanie sekcji planowane jest na 10 czerwca, na godzinę 15 w sali Akwen. Wszyscy młodzi związkowcy mogą uważać się za zaproszonych.

MarWer