Wybory muszą być sprawiedliwe – manifestacja w Gdańsku

W demonstracji zorganizowanej przez Prawo i Sprawiedliwość pod hasłem „Odzyskajmy Polskę” w sobotę 14 marca br. w Gdańsku uczestniczyło kilkaset osób. Jej  celem było zwrócenie uwagi na problem uczciwych wyborów w Polsce.  Stąd i głównym motywem manifestacji było przesłanie „Uczciwe wybory, uczciwe państwo”.

Uczestnicy skandowali m.in. „Komorowski agentem, Andrzej Duda prezydentem” i „Znajdzie się prycza dla Adamowicza” (nawiązujące do postawienia przez poznańską prokuraturę pięciu zarzutów prezydentowi Gdańska) i „Każda komuna ma swego szoguna”.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Przed siedzibą PKW w Gdańsku zostawili petycję. W manifestacji uczestniczyli radni Anna Kołakowska, Grzegorz Strzelczyk, posłowie Andrzej Jaworski i Kazimierz Smoliński.
Poza działaczami PiS-u w manifestacji wzięli udział m.in. związkowcy z NSZZ „Solidarność”, działacze Prawicy Rzeczpospolitej i Klubów Gazety Polskiej.

- Niechaj państwo polskie w końcu zacznie działaćapelował Karol Guzikiewicz, wiceprzewodniczący  NSZZ „S” Stoczni Gdańskiej i przypomniał, że nadal nie są dostępne pełne wyniki wyborów samorządowych z listopada ub.r.

Manifestanci przeszli spod bazyliki św. Brygidy pod Urząd Wojewódzki, w którym mieści się też pomorskie biuro Wojewódzkiej Komisji Wyborczej.

-  Nie godzimy się na wygaszanie Pomorza i wygaszanie Gdańska. Musimy powiedzieć jasno tym, którzy tu rządzą: najbliższe wybory będą wyborami sprawiedliwymi i uczciwymi, dlatego, że my je przypilnujemy – mówił poseł PiS Andrzej Jaworski.