Nagrodzą Ośmiu Wspaniałych

Od kilku lat pomagają kolegom w nauce. Opiekują się osobami starszymi. Angażują się w zbiórki żywności i akcje mające na celu pozyskanie funduszy dla hospicjów. Teraz zostaną nagrodzeni.

18 maja w siedzibie Rady Miasta Gdańska nastąpi wręczenie nagród laureatom XVI Gdańskiej Edycji Konkursu Nastolatków „Ośmiu Wspaniałych”. Ideą konkursu jest propagowanie postaw prospołecznych i działalności na rzecz potrzebujących wśród młodzieży.

Za najwspanialszą ze wspaniałych z Gdańska uznano Sylwię Butowską z VII Liceum Ogólnokształcącego. Sylwia jest wolontariuszką aktywnie działającą od 2010 roku. Stale pomaga w Domu Dziecka w Placówce Opiekuńczo-Wychowawczej w Kartuzach, której podopiecznym pomaga w nauce. Ponadto odwiedza osoby starsze w Domu Seniora „Nestor” w Żukowie. Oprócz niej laureatami tegorocznej edycji zostali: Dominik Chodkowski z Gimnazjum nr 2, Jan Gawor z Zespołu Szkół Samochodowych, Miłosz Kowalewski z Gimnazjum nr 29, Marcin Makowski z XIV Liceum Ogólnokształcącego, Natalia Murawska z XIV Liceum Ogólnokształcącego, Dominik Starczewski z Gimnazjum nr 3 oraz Anna Urbaniak z CKZiU nr 2. Ponadto jurorzy przyznali 8 wyróżnień.

- Celem konkursu jest wyłonienie najlepszych z tych, którzy angażują się w pomoc innym. Angażują się w akcje takie jak Pola Nadziei czy zbiórki żywności, ale oprócz tego indywidualnie pomagają innym: wspierają kolegów w nauce, opiekują się ludźmi starszymi. Taką działalnością zajmują się od kilku lat – mówi Bożena Brauer, przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdańsku, przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego konkursu.