Nagroda Solidarności dla lidera Tatarów Krymskich

Lider Tatarów Krymskich Mustafa Dżemilew został pierwszym laureatem Nagrody Solidarności. Wyróżnienie przyznawane od 2014 r. ma honorować osoby zasłużone w działalności na rzecz demokracji, wolności i praw obywatelskich. W tym roku jest elementem oficjalnych obchodów 25 rocznicy wyborów z 4 czerwca 1989 r. i polskiej transformacji. Dlatego wręczenie nagrody nastąpi podczas oficjalnych uroczystości na Zamku Królewskim w Warszawie 3 czerwca.

dzemilew

O ile można krytykować wiarygodność nagrody odwołującej się do ruchu „Solidarności” przyznawanej przez obecne polskie władze, tak mocno negujące i trwoniące dziedzictwo „S”, o tyle trudno kwestionować wybór laureata, którego działalność publiczna była i jest zbieżna z duchem i kierunkami aktywności największego polskiego związku zawodowego

Mustafa Dżemilew to wieloletni dysydent w Związku Sowieckim, który za działalność na rzecz narodu krymskotatarskiego i kwestionowanie „ładu radzieckiego” łącznie spędził w więzieniach 15 lat. Również po upadku ZSRS aktywnie działał na rzecz prawa Tatarów Krymskich do osiedlania się na swojej ojczystej ziemi – Krymie. Obecnie jest deputowanym do Rady Najwyższej Ukrainy z ramienia partii Julii Tymoszenko Batkiwszczyny.

Nagrodzie Solidarności towarzyszy nagroda finansowa w wysokości 1 mln euro. 25 proc. tej sumy trafi bezpośrednio do Mustafy Dżemilewa, pozostałą część laureat może wykorzystać na organizację spotkań w Polsce oraz wsparcie wybranych przez siebie akcji charytatywnych, społecznych i obywatelskich.

fot. Wikipedia.pl