Nagroda imienia Haliny Krahelskiej dla Krzysztofa Dośli

Nagrodę imienia Haliny Krahelskiej odebrał 30 listopada 2016 r. na Zamku Królewskim w Warszawie Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. Wyróżnienie przyznaje główny inspektor pracy za osiągnięcia w zakresie ochrony pracy i ochrony zdrowia w środowisku pracy. W tegorocznej edycji nagrody przyznano dziesięciu osobom. Drugim wyróżnionym członkiem „S” został Wojciech Zawadzki, wieloletni społeczny inspektor pracy w polkowickim Volkswagen Motor Polska w Polkowicach.

W gali wręczenia nagród wzięli udział przedstawiciele prezydenta, parlamentu, rządu, organów nadzoru i kontroli warunków pracy, organizacji pracodawców oraz związków zawodowych. Organizację uroczystości w tak prestiżowym miejscu jak stołeczny Zamek Królewski należy odczytywać jako zwrócenie uwagi na rolę ochrony pracy i zdrowia w miejscu pracy.

nagroda_dosla

Patronka nagrody Halina Krahelska była pisarką, publicystką i działaczką społeczną. W latach 1919–1931 była inspektorem pracy, a później zastępcą głównego inspektora pracy, aktywną szczególnie w egzekwowaniu praw kobiet i pracowników młodocianych. Przed śmiercią w kwietniu 1945 r. w obozie koncentracyjnym w Ravensbrueck napisała „Tezy do działalności inspekcji pracy w odrodzonej Polsce”.

ACH, hd/Dział Informacji KK

fot. Dział Informacji KK