Nagroda dla gdańskich artystów

Zaprzyjaźnieni z gdańską „Solidarnością” artyści, Barbara Ur-Piwarska i Andrzej Piwarski, otrzymali wyróżnienie za osiągnięcia artystyczne, długoletnią działalność polonijną oraz za wystawę malarstwa „Ślady-Nadzieje” w Stadthalle w Münster w 2015 roku. Nagrodę przyznał Zarząd Polskiej Rady Związek Krajowy w Berlinie. Wyróżnienia zostały przyznane w trakcie noworocznej imprezy w teatrze Fontane – Haus w Berlinie 30 stycznia 2016.

piwarscy

Nasza galeria: wernisaż wystawy Andrzeja Piwarskiego w Sali BHP, grudzień 2014. Fot. Paweł Glanert

Przewodniczący Rady Polskiej w Berlinie Ferdynand Domaradzki w laudacji charakteryzując sylwetki twórców powiedział:

– Andrzej Piwarski i Barbara Ur-Piwarska cztery lata temu obchodzili jubileusz ich małżeństwa i jubileusz 50-lecia pracy twórczej Andrzeja Piwarskiego. Wydawałoby się, że po latach twórczej pracy spoczną i będą cieszyć się spełnionym życiem pełnych sukcesów, bogatego dorobku artystycznego. Andrzej Piwarski poszczególne cykle nazwał: Ślady czasu, Ślady życia, Ślady nadziei. Przede wszystkim niezwykłe ślady wypełnionego po brzegi, spełnionego, życia artysty, życia człowieka, męża, ojca, partnera równie wielkiej jak on artystki – Barbary Ur Piwarskiej. Andrzej Piwarski posiada ogromny potencjał twórczy, to genialny interpretator życia, Jego powołanie artystyczne, aktywność w służbie piękna będą nas cieszyć jeszcze przez długie lata. Andrzeju, Basiu! Żeby zostać artystą istnieje jeden sposób: trzeba się nim urodzić. Wspólnego dotrwania kolejnych Jubileuszy oraz wszystkiego najlepszego od Polonii Berlińskiej.

My również przyłączamy się do gratulacji!