Nadzwyczajne spotkanie Komisji Krajowej NSZZ “S” z premierem Morawieckim

Nadzwyczajne spotkanie Komisji Krajowej NSZZ “Solidarność” z premierem Mateuszem Morawieckim odbędzie się 7 sierpnia br.

Przewodniczący KK NSZZ „S” Piotr Duda zaproponował premierowi Mateuszowi Morawieckiemu spotkanie z Komisją Krajową NSZZ „Solidarność” za zamkniętymi drzwiami. Cel to rozmowa o problemach, które nurtują związek, który udziela warunkowego wsparcia wielu projektom rządu. Od wyników spotkania zależą dalsze akcje związkowe. Chodzi o rzeczywisty udział pracowników sfery budżetowej w deklarowanych sukcesach rządu, jak m.in. wzrost PKB i poprawa kondycji gospodarczej.

- Dziś walczymy o podwyżki w całej sferze budżetowej. My już o nic nie prosimy, my żądamy od pana premiera spotkania tutaj w Gdańsku z Komisją Krajową związku. Od tego spotkania z panem premierem uzależniamy kolejne nasze kroki zmierzające do przygotowania wielkiej demonstracji i akcji protestacyjnej. Dosyć czekania – oświadczył 20 lipca br. Piotr Duda podczas konferencji w Sali BHP Stoczni Gdańskiej.DSC_0489

– Z całym szacunkiem dla rządu Zjednoczonej Prawicy za to, co zrobiła przez te dwa lata, bo wiele rzeczy pozytywnych się stało, ale jeżeli pan premier ma codziennie konferencję prasową i mówi o różnych programach, takich jak „tornister plus”, „kredki plus”, to wielkie pozytywne działania – ale my – skoro są pieniądze w budżecie państwa, skoro PKB wzrasta, chcemy, aby wreszcie urzędnicy otrzymali wzrost wynagrodzeń – mówił lider „Solidarności”.

„Solidarność” żąda podwyżek w sferze budżetowej oraz wzrostu płacy minimalnej do 50 proc. średniej w gospodarce oraz odmrożenia kwoty bazowej naliczania zakładowego funduszu socjalnego.

Przewodniczący „S” poinformował również, że dalsze działania Związku – w tym ewentualne protesty – uzależnione są od wyników rozmów z premierem.

Nadzwyczajne spotkanie Komisji Krajowej NSZZ “Solidarność” z premierem Mateuszem Morawieckim odbędzie się w najbliższy wtorek, tj. 7 sierpnia w gdańskiej siedzibie naszego Związku (Gdańsk, sala Akwen, ul. Wały Piastowskie 24); rozpocznie się o godz. 14.30.

Po spotkaniu planowany jest wspólny briefing prasowy premiera i przewodniczącego NSZZ „S”.

ASG

fot. Artur S. Górski