Nadzieja na lepszy rok

Około 150 osób wzięło udział w opłatkowym spotkaniu zorganizowanym przez Regionalną Sekcję Emerytów i Rencistów Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. 16 grudnia  zgromadzili się w siedzibie gdańskiej „Solidarności” związkowi seniorzy, aby wspólnie kolędować i podzielić się opłatkiem. Gospodarzem spotkania był przewodniczący sekcji Jan Klassa.

DSCN2014DSCN2017

To już siódmy raz, jak metropolita Gdański arcybiskup Sławoj Leszek Głódź gości na świątecznym spotkaniu zorganizowanym prze Regionalną Sekcję Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego. W krótkim wystąpieniu skierowanym do członków NSZZ „Solidarność” ksiądz arcybiskup mówił o potrzebie rozliczenia osób, które rządziły Polską, nie w imię zemsty, ale w imię sprawiedliwości. Poruszył także sprawę odbudowy w Polsce dialogu społecznego, który jest podstawą prawdziwej demokracji. Życzył związkowym seniorom również zdrowia i podwyżek świadczeń społecznych – Żeby renty i emerytury szły do góry – zakończył ksiądz arcybiskup.

Do dialogu społecznego nawiązała również Ewa Zydorek, sekretarz Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”. – Musimy przyzwyczaić się do sytuacji, gdy przewodniczący Piotr Duda będzie miał mniej czasu na spotkania wewnątrzzwiązkowe. Zaangażował się w Radę Dialogu Społecznego, która daje nadzieję na nową jakość w prowadzeniu dialogu społecznego. Poprzednia formuła dialogu społecznego, jaką była Komisja Trójstronna nie sprawdziła się, nawet jeśli coś zostało uzgodnione przez reprezentantów wszystkich partnerów społecznych, to i tak ustalenia nie wchodziły w życie – mówiła sekretarz KK. Jej zdaniem najbliższy rok będzie ważny, ze względu na to, że zostaną zainicjowane istotne działania dotyczące zwykłych obywateli.

Krzysztof Dośla, przewodniczący Regionu Gdańskiego w swoim wystąpieniu nawiązał natomiast do 45. rocznicy wydarzeń Grudnia’70. Szef Gdańskiej „S” zaapelował o pamięć o tych, którzy ponieśli śmierć za to, abyśmy my dziś mogli cieszyć się wolnością. Jego zdaniem brak osądzenia winnych zbrodni Grudnia’70 i czasów stanu wojennego powoduje, że następuje pomieszanie pojęć. Jego zdaniem dowodem na to są wydarzenia z 13 grudnia tego roku, gdzie pod pomnikiem Poległych Stoczniowców odbyła się demonstracja zorganizowana przez polityków, którzy stracili władzę. Szef gdańskiej „Solidarności” życzył związkowym seniorom zdrowia i spokojnych świąt w gronie rodzinnym.

Część oficjalną zakończył świąteczny występ chóru Łęgowianie, później było łamanie się opłatkiem i składanie życzeń. W czasie środowego spotkania wręczono również odznaczenia Semper Fidelis 25 najbardziej zasłużonym członkom Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.