„S”: podwyższyć kryterium i zasiłki rodzinne

Od ośmiu lat nie zostało podwyższone kryterium dochodowe, umożliwiające ubieganie się o zasiłek rodzinny. Wynosi ono dziś 504 zł na osobę, czyli 30 proc. płacy minimalnej. Jeszcze w 2004 r. było to 61 proc. minimalnego wynagrodzenia. Obecnie minimalna pensja to 1500 zł brutto. Rząd zapowiada podwyższenie od listopada kryterium dochodowego, ale tylko nieznacznie. Ma ono wynosić 539 zł. Zasiłki też mają być wyższe:  najniższy – 77 zł, kolejne – 106 i 115 zł.

„Solidarność” postuluje, aby znacznie podwyższyć kryterium finansowe. Dochód na osobę w rodzinie, uprawniający do otrzymania świadczeń rodzinnych powinien zdaniem Związku wynosić 734 zł, a w przypadku rodziny z osobą niepełnosprawną – 872 zł. Wyższe powinny być także zasiłki rodzinne:  109 zł, 150 i 163 zł. Dzisiaj „S” będzie walczyć o to podczas posiedzenia Komisji Trójstronnej.

Również PiS uważa, że kryterium dochodowe powinno zostać podwyższone. Ich zdaniem do 50 proc. pensji minimalnej.