Nabożeństwo przebłagalne za profanację wizerunku Matki Bożej Jasnogórskiej

W poniedziałek, 13 maja br., o  18.30 w gdańskiej bazylice św. Brygidy z inicjatywy katolików świeckich Archidiecezji Gdańskiej, w dzień Objawień Fatimskich i w rocznicę zamachu na Ojca Świętego Jana Pawła II, sprawowana była msza św. wynagradzająca Bogu i Matce Najświętszej za profanacje wizerunku Matki Bożej Jasnogórskiej Królowej Polski wpisaniem go w sześciobarwną tęczę, symbol organizacji LGBT.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Po nabożeństwie kilkaset osób przeszło w modlitewnej procesji różańcowej ulicami Starego Miasta w Gdańsku pod pomnik Poległych Stoczniowców.  Wśród uczestników mszy koncelebrowanej, której przewodził ks. kanonik Ludwik Kowalski, było sporo młodych ludzi. Byli też członkowie  Stowarzyszenia Godność z jego prezesem Czesławem Nowakiem, związkowcy ze Stoczni Gdańskiej i gdańskiego portu, Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” reprezentował jego wiceprzewodniczący Roman Kuzimski. Wśród modlących się byli też gdańscy radni z przewodniczącym klubu radnych PiS mec. Kacprem Płażyńskim.

W procesji niesione były obraz Chrystusa Miłosiernego i kopia obrazu Matki Bożej Jasnogórskiej Królowej Polski.

Oprócz rocznicowych okazji intencją nabożeństwa było przebłaganie m.in. za papierowe plakaty z tęczowymi aureolami wokół głowy Matki Bożej Częstochowskiej, które pojawiły się na ulicach Warszawy i Płocka. Plakaty pojawiły się na katedrze św. Jana Chrzciciela, Pałacu Prymasowskim, katedrze św. Floriana, Świątyni Opatrzności Bożej, siedzibie Konferencji Episkopatu Polski.

O znaczeniu wizerunku Matki Boskiej dla NSZZ „S” świadczy fakt, że jej wizerunek – haftowana podobizna Matki Boskiej Częstochowskiej Królowej Polski, znalazł się na pierwszym sztandarze naszego Związku, jeszcze jako MKS.

- Jedyna broń, której używając Polska odniesie zwycięstwo jest Różaniec – powiedział swego czasu prymas August Kardynał Hlond.

ASG