Na święta Bożego Narodzenia wydamy więcej

W tym roku na świąteczne zakupy statystyczny Polak wyda około 1282 zł. To 120 zł więcej niż rok temu. Przeciętnie będziemy pracować na to 10 dni – podaje publikujący wyliczenia firmy Deloitte portal Money.pl.

Zdaniem analityków Deloitte, którzy przygotowali raport „Zakupy Świąteczne 2015”, prawie 90 proc. bożonarodzeniowego budżetu Polacy przeznaczą na prezenty oraz artykuły spożywcze.

Obliczono, że wzrost wydatków na święta Bożego Narodzenia będzie kosztował Polaków więcej przepracowanych dni. Żeby zarobić na święta, statystyczny Polak przepracuje prawie 10 dni. To ponad 3 dni dłużej niż w roku ubiegłym.

To jednak tylko średnia. Profesor medycyny, żeby zarobić na „statystyczne” święta musi przepracować nieco mniej niż 6 godzin, a prezesowi spółki giełdowej zajmie to prawie 7 godzin. Lekarz specjalista poświęci temu prawie 20 godzin, a kierowca TIR-a prawie 65 godzin. Najdłużej na „statystyczne” święta musi pracować sprzątaczka – to ponad 175 godzin, czyli ponad 20 dni.

ap, Dział Informacji KK