Na stulecie Sanepidu: jubileuszówka a od nowego roku – podwyżka

Premier Mateusz Morawiecki składając 24 września br. gratulacje pracownikom Sanepidu z okazji setnej rocznicy istnienia Służb Sanitarnych w Polsce podziękował im za pracę. Zapowiedział przyznanie nagród jubileuszowych oraz podwyżkę od 1 stycznia 2020 r.

W Kancelarii Prezesa Rady Ministrów została otwarta wystawa „100-lecie służb sanitarnych”, przygotowana przez Główny Inspektorat Sanitarny.

- Zapewniacie społeczeństwu bezpieczeństwo zdrowotne, to jest wasza ogromna zasługa – powiedział premier Mateusz Morawiecki, zwracając się do przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej, informując, że pracownicy sanepidu od nowego roku otrzymają podwyżki pensji o 500 zł.

– Podwyżka jest efektem naszego związkowego nacisku oraz żmudnych negocjacji w zespołach związkowo-rządowych. Mieliśmy w kwietniu tego roku manifestacje naszego związku przed urzędami wojewódzkimi. Złożyliśmy wtedy, jako budżetówka, petycję do premiera w sprawie naszych niskich płac. To, co zostało wynegocjowane stanowi pewien postęp. Spodziewaliśmy się jednak, że jeszcze w tym roku będzie podwyżka pensji, a otrzymamy jednorazową jubileuszówkę – mówi Piotr Madej, przewodniczący NSZZ „S” w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.

Premier poinformował, że razem z Jarosławem Pinkasem, Głównym Inspektorem Sanitarnym oraz Łukaszem Szumowskim, ministrem zdrowia, podjęli decyzję o przyznaniu nagród jubileuszowych po 1 tys. zł dla wszystkich pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej. A jest ich ok. 17 tys. w całym kraju.

Wypłata nagrody spodziewana jest 7 października br., w kulminacyjnym dniu obchodów 100-lecia Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

- Bardzo gorąco chciałbym podziękować wszystkim 17 tysiącom pracowników inspekcji sanitarnej rozsianym po całej Polsce. Żeby ich służba była jak najlepiej doceniona podjęliśmy decyzję z panem ministrem Jarosławem Pinkasem i panem ministrem Łukaszem Szumowskim o przyznaniu nagród jubileuszowych po tysiąc złotych dla wszystkich pracowników sanepidu – powiedział szef rządu.

Premier oświadczył, że nagroda wynika z docenienia pracy tych służb.

- Dziękuję Wam za Waszą cichą, ale potrzebną służbę Ojczyźnie, całemu społeczeństwu. Dzięki wam mamy zapewnione odpowiednie warunki higieny i warunki zdrowotne – dodał premier.

Przypomnijmy, że sto lat temu, 19 lipca 1919 roku, Sejm uchwalił Zasadniczą ustawę sanitarną. Dokument był podstawą prawną dla organizowania całej służby zdrowia w Polsce, przede wszystkim dla przeprowadzenia zmian w ochronie zdrowia publicznego.

Wystawa w KPRM ukazuje 100 lat pracy służb sanitarnych przedstawionych na 20 planszach, począwszy od roku 1918 do współczesności. Przedstawione  ryciny, fotografie  i plakaty pokazują stan sanitarny i higieniczny  ziem polskich u progu uzyskania niepodległości.  Na zdjęciach przedstawione zostały także najbardziej zasłużone postaci w dziedzinie zdrowia publicznego.

ASG