Na Pomorzu PO straciła poparcie, wygrywa Prawo i Sprawiedliwość

Zgodnie z sondażem „Dziennika Bałtyckiego” i 17 lokalnych dzienników Grupy Polska Press na Pomorzu wygrywa PiS. Gdyby wybory parlamentarne odbyły się dziś (sondaż przeprowadzono w dniach 10-16 lutego 2016 r.) w naszym regionie na pierwszym miejscu jest Prawo i Sprawiedliwość z wynikiem 27,1 proc. Na kolejnych miejscach: PO – 25,1 proc., .Nowoczesna – 22,0 proc., Kukiz’15 – 10,2 proc., Razem – 4,8 proc., PSL – 4,0 proc., SLD – 3,6 proc., Korwin – 2,2 proc., Ruch Narodowy – 1,0 proc.

Co ciekawe, jeszcze w kwietniu 2015 r. na Pomorzu Platforma cieszyła się solidnym poparciem co drugiego Pomorzanina. W niecały rok partia ta straciła połowę swojego poparcia. Chyba „odsunięcie PiS od władzy” – jak twierdzi Sławomir Neuman z PO, to nienajlepszy pomysł na działalność polityczną… Z drugiej strony postulaty ustrojowe Prawa i Sprawiedliwości, proinwestycyjne nastawienie i polityka prospołeczna, a przede wszystkim poważne podejście do własnego programu wyborczego to najlepsza metoda na wzrost w sondażach.