Na nowy rok postanawiam…

Niestety, prawda jest brutalna: w większości przypadków nie realizujemy swoich noworocznych postanowień. Dlaczego tak się dzieje? Niejednokrotnie wyznaczamy sobie nierealistyczne cele, nie bierzemy pod uwagę sytuacji niezależnych od siebie, a później zbyt surowo siebie oceniamy. Psychologowie radzą, aby postanowienia były konkretne, sprecyzowane, możliwe do zrealizowania.

A co postanawiamy? „Być szczęśliwym” (to mało konkretne!), „schudnąć” (tu już lepiej, ale nie do końca, bo nie jest powiedziane, o ile mamy schudnąć), „nie odkładać wszystkiego na jutro” (które jakoś nigdy nie może nadejść), „być lepiej zorganizowanym” (też mało konkretne), „nauczyć się angielskiego/rozpocząć kurs angielskiego”, „zacząć ćwiczyć i ograniczyć słodycze”, „znaleźć fajną pracę” idt. Tak czy inaczej – czy zrealizujemy postanowienia czy nie, pozytywną rzeczą jest bilansowanie naszego postępowania i planowanie na przyszłość.