Na Morawy i do Wiednia z oświatą

Zwiedzanie jaskiń, rej łodzią po podziemnej rzece, przejazd kolejką górską nad skalną przepaścią i zwiedzanie Wiednia – tak różnorodne atrakcje czekają na chętnych do udziału w wakacyjnym wyjeździe organizowanym w lipcu przez Komisję Międzyzakładową Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Starogardzie Gdańskim oraz Stowarzyszenie Kultury Fizycznej i Sportu „KaEmKa”. Wycieczkę na czeskie Morawy i do stolicy Austrii zaplanowano w dniach 16–21 lipca 2014 r.

Informacje i zapisy: Sebastian Gramburg, tel. 604 731 504.

Cena wyjazdu to 765 zł. Obejmuje: przejazd klimatyzowanym autokarem, 4 noclegi, 4 śniadania, 4 obiadokolacje, usługi przewodników lokalnych, ubezpieczenie NNW, KL oraz opiekę pilota. Cena nie obejmuje wstępów fakultatywnych.

Program wycieczki:

16.07.2014 r.

Wyjazd ze Starogardu Gdańskiego w godzinach rannych. Po drodze zatrzymujemy się na 1-2 godzinny postój w Częstochowie, dla chętnych możliwa wizyta w Sanktuarium na Jasnej Górze. Następnie przejazd na nocleg w pobliżu granicy polsko-czeskiej.

17.07.2014 r.

Śniadanie, wyjazd autokarem do Morawskiego Krasu, przyjazd do miejscowości Skalni Mlyn, z której dojeżdżamy mini-ciuchcią do kompleksu Jaskiń Morawskiego Krasu. Zwiedzanie Jaskini Katerzyńskiej oraz rejs łodzią po podziemnej rzece w Punkevni Jaskini-najpiękniejszej jaskini na Morawach z przewodnikiem. Wjazd kolejką górską nad przepaść Macocha, czas wolny. Przejazd do hotelu w Znojmo, obiadokolacja, zakwaterowanie, nocleg.

Fakultatywne wstępy:

Przejazd kolejką Ecotrain(mini-ciuchcia), Jaskinie Katerzyńska i Punkevni, wjazd i zjazd kolejką górską nad przepaść Macocha-400CZK

18.07.2014 r.

Śniadanie, wyjazd autokarem do Wiednia, spotkanie z przewodnikiem miejskim i komentowany objazd miasta reprezentacyjną aleją Ring, która powstała w miejscu murów obronnych miasta. Tutaj znajdują się słynne budowle jak dwa największe muzea miasta-Historii Sztuki-KHM i Historii Natury-NHM, Parlament, Ratusz Kościół Wotywny, najstarsze muzeum miasta-Sztuki Użytkowej MAK, Park Miejski ze słynnym „złotym Straussem”(stop na fotkę przy pomniku, krótki spacer po parku, Kursalon, zegar kwiatowy). Karlsplatz-Plac Karola ze słynnym Musikverein-Towarzystwem Muzycznym gdzie odbywa się Koncert Noworoczny, największym barokowym kościołem Karola Boromeusza, Pawilony Otto Wagenra, Secesja. Przejazd do Hundertwasserhaus-„bajkowego domu”, na którego dachach-ogrodach rosną się dziesiątki drzew i krzewów. Spacer najsłynniejszymi ulicami i placami przez starówkę: Albertina, cesarska rezydencja Hofburg, słynny Kohlmarkt, plac Graben z Kolumną Morową, Katedra św. Szczepana. Czas wolny. Zwiedzanie opery wiedeńskiej. Zaułki przy katedrze: Kościół Zakonu Krzyżackiego i Dom Mozarta, przejazd na wzgórze Kahlenberg-panorama Wiednia i zwiedzanie kościoła św. Józefa z kaplicą poświęconą Sobieskiemu. Powrót do hotelu w Znojmo, obiadokolacja, nocleg.

Opera – 5,50€

19.07.2014 r.

Śniadanie, wyjazd autokarem do Wiednia, spotkanie z przewodnikiem miejskim i przejazd do ogrodów letniej rezydencji cesarskiej Schönbrunn, zwiedzanie(na życzenie grupy możliwość zwiedzania wnętrz za dodatkową opłatą). Kolejnym punktem programu będzie piękny pałac Belweder i imponująca panorama rozciągająca się z ogrodów pałacowych opadających kaskadami w kierunku starówki. Następnie przejazd do centrum miasta. Czas wolny. Zwiedzanie: Trójkąta Bermudzkiego, dawnego getta żydowskiego oraz dzielnicy greckiej. Przejazd do największej dzielnicy Wiednia-Donaustadt gdzie znajduje się plaża Copa Kagrana, gdzie w letnie popołudnia i wieczory rozbrzmiewają latynoskie rytmy, romantyczne starorzecze Dunaju-Alte Donau gdzie znajdują się urocze restauracje nad wodą i doskonale utrzymane plaże miejskie, ogromny kompleks budynków będący siedzibą ONZ, zaskakujący formą kościół-Donaucity Kirche oraz najwyższy obiekt Austrii widokowa Wieża Dunajska, z której rozciąga się imponująca panorama miasta. Tutaj na zakończenie programu będzie czas na podwieczorek w obrotowej kawiarni(możliwość indywidualnego wejścia). Na zakończenie czas wolny na Praterze-najstarszym wesołym miasteczku Europy. Powrót do hotelu w Znojmo, obiadokolacja, nocleg.

20.07.2014 r.

Śniadanie, wykwaterowanie, wyjazd autokarem do Lednic: Zespół parkowo-pałacowy Lednice-Valtice rozpościera się w miejscu, w którym w XII wieku stał graniczny zamek. Obecnie obejmuje on romantyczny zamek, malownicze miasteczko a przede wszystkim niebywałych rozmiarów perłę architektury krajobrazu. Punkt zwrotny rozpoczynający długą drogę rozwoju całego regionu przypada na koniec XIV wieku, kiedy to współwłaścicielami tutejszego majątku została rodzina Lichtensteinów. Liczący obecnie powierzchnię 300km2 zespół powstał w wyniku zmian zastosowanych w parkach angielskich. Właśnie w nim można spotkać zarówno elementy architektury barokowej jak i neogotycką fasadę pałacu z niewielkimi budowlami w stylu romantycznym. Zespół parkowo-pałacowy Lednice-Valtice, jako jeden ze skarbów światowego dziedzictwa kultury, został wpisany na listę UNESCO w 1996 roku. W okresie od XVII do XX wieku książęta z rodu Lichtensteinów zamienili swoje włości w jeden ogromny park, w którym barokowa i neogotycka architektura pałaców spotyka się z drobnymi obiektami architektonicznymi w stylu romantycznym i krainą przeobrażoną zgodnie z zasadami angielskiego tworzenia pejzaży.

Zamek w Lednicach-150CZK

W godzinach wieczornych wyjazd do Starogardu Gdańskiego (na trasie przejazdu obiadokolacja).

21.07.2014 r.

Powrót do Starogardu Gdańskiego w godzinach rannych.

fot. Wikipiedia.pl