Na emeryturę w wieku 63 lat – w Niemczech

Rządząca w Niemczech koalicja uzgodniła ostatnie szczegóły reformy emerytalnej.  Niemcy, którzy przepracowali 45 lat będą mogli odejść na emeryturę w wieku 63 lat – podaje serwis TVN24bis.

Propozycja zmiany ustawy to krok kanclerz Angeli Merkel w kierunku lewicowego koalicjanta – SPD. Był to jeden z warunków stworzenia rządowej „wielkiej koalicji” SPD i CDU/CSU, która rządzi Niemcami od grudnia 2013 roku.

Obniżenie wieku emerytalnego jest flagowym projektem SPD. Partia socjaldemokratyczna walczyła o zmianę wprowadzonego w 2007 r. prawa, które podwyższało wiek emerytalny do 67 roku życia. W 2007 roku poprzedni rząd z kanclerz Angelą Merkel na czele wprowadził stopniowe zwiększanie się wieku emerytalnego o dwa lata do 67. roku życia. Taki wiek miał w pełni zacząć obowiązywać w 2029 roku.

Według piątkowych ustaleń partii koalicyjnych na emeryturę w wieku 63 lat będą mogły przejść osoby, które przepracowały 45 lat. To główna zmiana w przygotowanej przez rządzącą w Niemczech koalicję reformie emerytalnej. Już w lipcu osoby, które przepracowały 45 lat będą mogły po osiągnięciu wieku 63 lat przejść na emeryturę.

Z danych Eurostatu wynika, że Niemcy pracują dłużej od Greków, Hiszpanów i Francuzów. Zwykle przechodzą na emeryturę po ponad 37 latach pracy. Według Eurostatu średnia w Unii Europejskiej to 35 lat pracy.

Polska ciągle znajduje się wśród najbardziej zapracowanych państw w Europie. Polak pracuje tygodniowo o 2 godziny więcej niż statystyczny obywatel UE. Na emeryturę ma odchodzić po 67 roku życia.