Muzyczna lekcja polskiego

Jak uczyć o naszej historii? Można to robić także poprzez piosenkę. Taka idea przyświeca konkursowi muzycznemu „Polska – moje miejsce mój kraj”, zorganizowany przez oświatową „Solidarność”.  Wręczenie nagród i dyplomów w czasie posiedzenia Rady Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „S” Regionu Gdańskiego zwieńczyło Wojewódzki Konkurs Muzyczny „Polska – moje miejsce mój kraj”.

- To była lekcja z polskiego – powiedział gratulując uczestnikom konkursu jego współorganizator Wojciech Książek, przewodniczący oświatowej sekcji naszego Związku.

Gratulacje należą się wykonawcom, nieraz bardzo młodym, za znakomite wykonanie utworów, co pokazuje, że dzieci i młodzież chce i umie śpiewać, wprawnie posługując się głosem i instrumentami i sięgając po patriotyczny repertuar polski.  Aleksandra Lewicka, nauczycielka muzyki ze szkól artystycznych przy ul. Gnilnej w Gdańsku i członkini jury podkreśliła więc wysoki poziom wykonawców.

Nagrody i wyróżnienia wręczali m.in. Wojciech Książek, Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG „S” i nowopowołana pomorska wicekurator oświaty Małgorzata Bielang, która w kolejnej fazie, podczas spotkania roboczego, podzieliła się ogólnymi spostrzeżeniami na temat zmian w systemie oświaty.  Wcześniej – mówiąc o samym konkursie, dziękowała za trud wykonawców, opiekunów i organizatorów w przygotowaniu artystycznego wyrazu i za zainteresowanie tematem najnowszej historii.

We wtorek przed związkowcami z oświatowej „S” wystąpili: zdobywczyni I miejsca w kategorii szkól podstawowych  Adrianna Kordowska, uczennica Szkoły Podstawowej nr 14 w Gdańsku, która wykonała utwór „Ojczyzna”, laureaci II miejsca, czyli zespół School Life z Zespołu Szkół w Kiełpinie, wykonujący na rockowa nutę fragment z „Kolędy nocki” z 1980 roku i utworu „Jedyne co mam” oraz zdobywczyni III miejsca – Zuzanna Polańska ze Szkoły Podstawowej w Pogórzu z piosenką „Niepodległość”.

Krzysztof Dośla, lider ZRG „S”, dziękując wykonawcom i ich opiekunom odniósł się do walorów patriotycznych i polemizował z poglądem zawartym w opinii Cycerona  „Ibi patria, ubi bene” (tam ojczyzna, gdzie jest dobrze), które tak często wymusza na młodym pokoleniu szukanie szans za granicą, gubiąc przy tym pamięć o ojczystym kraju. Polsce potrzebny jest bowiem mądry patriotyzm i mądre, dobrze przygotowane w w końcu mądrze rządzone pokolenie, .

Warto bowiem pamiętać, że Polacy nie tylko potrafią walczyć i pięknie umierać, co nazbyt często jest tematem pieśni, ale też zwyciężać, skutecznie walczyć i wygrywać.

Tegoroczna edycja konkursu zorganizowanego przez oświatową „Solidarność” rozmachem pozytywnie zaskoczyła samych organizatorów.

Dla przypomnienia: 16 maja 2017 roku odbył się ostatni etap w kategorii muzycznej, do którego zgłosiło udział ponad 400 wykonawców. Tego dnia korytarze siedziby Regionu Gdańskiego „S” wypełniał gwar młodych głosów, dźwięki instrumentów i wokalne popisy. Jury w składzie: Andrzej Kołakowski, Andrzej Kołodziej, Aleksandra Lewicka i Krzysztof Rzeszutek po trudnych obradach przyznało nagrody i wyróżnienia.

Mądra edukacja sprawia, że lekcja historii i mówienie o patriotyzmie nie jest,, bo i nie może być, nudne. Prosty wykład nie wystarczy. Trzeba go uzupełnić o muzykę, obraz, przekaz plastyczny.

ASG