Morawiecki: „Solidarność” jednoczy i ma wielką moc zmiany rzeczywistości na lepsze

– Ruch „Solidarności” jednoczy i ma dzisiaj cały czas wielką moc zmiany rzeczywistości na lepsze – powiedział premier Mateusz Morawiecki w Gdańsku 31 sierpnia br., podczas uroczystego posiedzenia ZRG NSZZ „S” w Sali BHP Stoczni Gdańskiej.
Krzysztof Dośla, przewodniczący ZRG NSZZ „S” witając gości przybyłych do Sali BHP na uroczyste rocznicowe spotkanie, przypomniał słowa piosenki marka Grechuty:

Solidarność w walce
O los sprawiedliwy
W dążeniu upartym
O jutro wciąż lepsze
Jest siłą co zburzy
Mur jak kruche szyby
Każdy cios zadany
Wolności odeprze

Zdjęcia: Wojciech Milewski

Wśród gości byli m.in. premier Mateusz Morawiecki, metropolita gdański ks. abp Sławoj Leszek Głódź, sygnatariusze Porozumień sierpniowych Tadeusz Fiszbach, Andrzej Kołodziej oraz Andrzej Gwiazda i Jerzy Kmiecik, a także Andrzej Rozpłochowski, lider strajku w hucie Katowice w 1980 r. i nowy prezes NIK Marian Banaś (dawny działacz SKS oraz ROPCiO, represjonowany w stanie wojennym, więziony dwa lata za „S”).

W uroczystości uczestniczyli też uczniowie – stypendyści Regionu Gdańskiego NSZZ „S” oraz członkowie i sympatycy Związku.
- Jest w Polsce bardzo wiele wydarzeń ostatnich lat, które są różnie interpretowane, które dzielą – to jest rzecz naturalna. Tym większą wartością jest wielki ruch Solidarności, który jednoczy, ma cały czas wielką moc zmiany rzeczywistości na lepsze. Ten ruch „Solidarności”, którego w historii świata nie było, czcimy w różnych miejscach. W światowej pamięci, na światowej liście dziedzictwa kulturowego UNESCO znalazły się tablice, a na nich wypisane 21 postulatów.
Te słynne postulaty Solidarności zmieniły historię Polski, Europy i świata. Dzisiaj po latach wiemy, że z tych wielkich pokojowych ruchów, które nie posługują się bronią, wywodzą się wielkie zmiany. Zmiany, które doprowadziły do suwerenności, do niepodległości, do wolności Rzeczypospolitej. Jesteśmy wam, weteranom tamtych lat, za to wdzięczni – mówił premier Morawiecki, wspominając i tych, którzy stracili życie i zdrowie na skutek represji.
Premier zdobył się na symboliczną geograficzną refleksję:
- Polskę opływa Wisła, ona też jest w kształcie litery „S”. Można więc powiedzieć, że cała Polska jest pod znakiem Solidarności, tej litery „S”, którą w czasie konspiracji pisaliśmy na murach. Ona nam dawała nadzieję. Tę nadzieja dawali też działacze Solidarności sprzed lat Anna Walentynowicz, Andrzej Kołodziej, Andrzej Gwiazda i wielu innych – mówił Morawiecki.

- Wdzięczny jestem dzisiejszej „Solidarności” za waszą odpowiedzialną walkę o lepszą Polskę. Jeśli dzisiaj patrzymy na naszą politykę społeczną, to pamiętajmy, że u jej źródeł są mocne fundamenty gospodarcze, które były możliwe tylko dzięki temu, że państwo polskie potraktowaliśmy jako wielką wartość, że instytucje państwa polskiego, w tym te finansowe i skarbowe, potraktowaliśmy jak wielką wartość – podkreślił i argumentował, że środki finansowe na projekty społeczne pochodzą m.in. z „odzyskanych pieniędzy z rąk przestępców podatkowych”.

- Cała wielka mądrość „Solidarności” polega na tym, by rozumieć okoliczności, sięgać po marzenia, ale czuwać też wspólnie z rządzącymi, żeby podstawy gospodarcze były mocne, by finanse publiczne były stabilne. Budować trzeba na skale, nie na piasku – dodał premier i zacytował inna piosenkę Macieja Pietrzyka: „Piosenkę dla Córki”:

Nie mam teraz czasu dla ciebie
Nie widziała cię długo matka
Jeszcze trochę poczekaj, dorośnij
Opowiemy ci o tych wypadkach
O tych ludziach, którzy poczuli
Że są teraz właśnie u siebie
Solidarnie walczą o dzisiaj
I o jutro także dla ciebie

- Życzę wszystkim ludziom „Solidarności”, wszystkim Polakom, rąk uniesionych w kształt litery V. Chcemy, żeby Polska była triumfująca i szczęśliwa. I pod znakiem Solidarności, z ideałami Sierpnia ’80 Polska taka właśnie będzie. Szczęść Boże! – zakończył premier Morawiecki.

List do obecnych w Sali BHP Stoczni Gdańskiej skierował prezydent Andrzej Duda, który podkreślił, że „wydarzenia sierpniowe są dla nas powodem do wielkiej dumy”.

- To tutaj, na Wybrzeżu, w sierpniu 1980 roku ludzie pracy zjednoczyli się, aby zamanifestować swój sprzeciw wobec zła i niesprawiedliwości. Ten sprzeciw wobec komunizmu wyrastał z samych korzeni polskiego ducha i polskiej tożsamości. Solidarność stała się wielkim, bezprecedensowym ruchem milionów Polaków, którzy połączyli swoje marzenia i wysiłki dla dobra całego narodu: swoich rodzin, przyjaciół, sąsiadów, ale i tych, których nigdy nie poznali – ale z którymi byli zjednoczeni poprzez wspólną historię, kulturę i przekonania – napisał prezydent RP i przypomniał, że naszą powinnością jest dbanie by niczyje zasługi na drodze ku wolności nie były pominięte czy zapomniane.

- Wydarzenia sierpniowe są powodem do wielkiej dumy. Polacy tak poranieni przez historie potrafili na brutalną przemoc i okrucieństwo zbrodniczych ideologii odpowiedzieć siłą wartości i im pozostawali wierni: wolnością, odpowiedzialnością, szacunkiem wobec bliźniego. Polski Sierpień dał światu wzór pokojowego protestu i udowodnił, że ludzie dzięki wierności swoim ideałom mogą zmieniać świat. To tutaj, na Wybrzeżu w sierpniu 1980 roku ludzie pracy zjednoczyli się, aby zamanifestować swój sprzeciw wobec zła i niesprawiedliwości. Ten sprzeciw wobec komunizmu wyrastał z samych korzeni polskiego ducha i polskiej tożsamości – napisał prezydent Duda w liście odczytanym przez ministra Pawła Muchę, wiceszef Kancelarii Prezydenta.

- Solidarność stała się wielkim, bezprecedensowym ruchem milionów Polaków, którzy połączyli swoje marzenia i wysiłki dla dobra całego narodu, swoich rodzin, przyjaciół, sąsiadów, ale i tych, których nigdy nie poznali, ale z którymi byli zjednoczeni poprzez wspólną historię, kulturę i przekonania. „Solidarność” niosła nadzieję i wyzwalała z osamotnienia, pozwalała na nowo odkrywać naszą tożsamość, nierozerwalne więzi wypływające ze wspólnych źródeł wartości, stała się rdzeniem ogromnej siły duchowej, sprawiła, że fala wolności przetoczyła się przez cały nasz region, zburzyła Mur Berliński, odmieniła Polskę i Europę stając się wartością uniwersalną – napisał Andrzej Duda do związkowców z „S”.

List przesłał też prezes PiS dr Jarosław Kaczyński.

Wcześniej, o godz. 11 delegacja władz związku wraz z premierem Mateuszem Morawieckim złożyła kwiaty pod tablicą upamiętniającą prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego oraz pod pomnikiem Anny Walentynowicz. Związkowcy oraz delegacje oficjalne i kilkuset związkowców  w południe wzięło udział w uroczystej mszy świętej w bazylice świętej Brygidy. Po nabożeństwie premier Morawiecki oraz liderzy „Solidarności” przeszli pod stoczniową Bramę nr 2 by złożyć wiązanki kwiatów w hołdzie strajkującym w 1980 i 1988 roku.

Artur S. Górski .