Monet, Renoir, Delacroix – Normandia namalowana

Miłośnicy malarstwa czekają na nie lada gratkę. W Gdańsku zagoszczą prace najwybitniejszych francuskich mistrzów w niezwykły sposób pokazujące krajobrazy i uroki Normandii.

courbet

Gustave Courbet, Pejzaż morski przy sztotrmowej pogodzie (1871)

delacroix

Eugène Delacroix, Falezy w Dieppe (ok. 1834)

Małgorzata Paszylka-Glaza
z Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w Muzeum Narodowym w Gdańsku, przewodnicząca Międzyregionalnej Sekcji Muzeów Regionu Gdańskiego i Słupskiego NSZZ „Solidarność” i kustosz poinformowała nas o wystawie oraz zachęca i zaprasza do odwiedzenia wystawy w Oddziale Sztuki Nowoczesnej w Pałacu Opatów.

Kolekcja obrazów obejmuje malarstwo Normandii. W skład kolekcji wchodzą prace Claude’a Moneta, Eugène’a Boudina, Théodore’a Gericaulta, Edouarda Vuillarda, Gustave’a Courbeta, Jeana-Baptiste’a Camille’a Corota, Raoula Dufy’ego, Auguste’a Renoira.

W tym bezprecedensowym przedsięwzięciu wzięli udział znawcy tematu, historycy sztuki i krytycy. Pozyskano obrazy słynnych, ale i mniej znanych, malarzy zauroczonych normandzkim wybrzeżem, m.in. najznamienitsze prace artystów, którzy wpisali się w nurt impresjonizmu. Wystawę „Szkice normandzkie 1850–1960”   pokazano we Francji, w Austrii, Stanach Zjednoczonych i Italii. Gościły ją m.in. galerie w Tallinnie, Rydze, Mińsku i Kijowie. Do 22 maja 2016 r. można było oglądać tę wystawę w Szczecinie.

Wystawa została podzielona na sekcję morską, pejzaże Normandii, a także na dział „Wzdłuż Loary”. Związki Normandii z malarstwem są powszechnie znane i dobrze zbadane przez historyków sztuki. Normandia stała się miejscem spotkań i pracy Jeana-Baptiste’a Corota, Gustave’a Courbeta, Constanta Troyona i Eugène’a Boudina.

Projekt wystawy „Peindre en Normandie” jest ciągle dynamicznie realizowany w grupie historyków sztuki, dyrektorów galerii, aukcjonatorów.

Patronat nad wystawą objęli Ambasada Francji, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego.

Dyrektorem kolekcji „Malarze Normandii” jest Alain Tapié, do niedawna dyrektor drugiego muzeum Francji: Palais des Beaux-Arts w Lille, a kuratorem wystawy jest Steen Heidemann.
Oddział Sztuki Nowoczesnej (Pałac Opatów), ul. Cystersów 18, Gdańsk

Wernisaż: 28 czerwca 2016, godz. 18. Obrazy wystawiane będą do 18 września 2016 r.

ASG