„Moja Solidarność” – wystawa Wojciecha Milewskiego przed Salą BHP otwarta

Do 10 września przed Salą BHP w Gdańsku (ul. Popiełuszki 6) można oglądać wystawę pt. „Moja Solidarność”, autorstwa Wojciecha Milewskiego, znanego gdańskiego fotografika, związanego od wielu lat z redakcją „Magazynu Solidarność”. Autorem projektu graficznego ekspozycji jest również związana z „Magazynem Solidarność” Teresa Sowińska.

Zdjęcia: Olga Zielińska, Paweł Glanert

Wernisaż wystawy miał miejsce 25 sierpnia, w obecności członków Komisji Krajowej i Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” oraz zaproszonych gości. Obecni byli m.in. aktualny oraz były przewodniczący Związku Piotr Duda i Marian Krzaklewski oraz przewodniczący ZRG NSZZ „S” Krzysztof Dośla. Przedstawiciele władz Gdańska wręczyli Wojciechowi Milewskiemu Medal Prezydenta Miasta Gdańska.

– Są trzy powody, dla których ta wystawa jest pokazywana właśnie teraz. Po pierwsze Wojciech Milewski obchodzi sierpniu 80-lecie urodzin oraz 60-lecie pracy twórczej. Ponadto obchodzimy 36 rocznicę powstania „Solidarności”, z którą autor wystawy jest związany od samego początku – powiedziała kierownik Działu Informacji i Promocji ZRG NSZZ „S” Małgorzata Kuźma.

– Właściwie przyzwyczailiśmy się, że Wojtek zawsze z aparatem krąży między nami. Nie przypominam sobie ważnego wydarzenia w życiu Związku, na którym nie byłby obecny. Dziękujemy autorowi za to, że dokumentuje w kadrach naszą działalność – powiedział szef „S” Piotr Duda.

Przewodniczący gdańskiej „S” Krzysztof Dośla podkreślił, że Wojciech Milewski jest nierozerwalnie związany z historią Związku, a zawodowo wywodzi się z przemysłu okrętowego, który był kolebką „Solidarności”.

„Solidarność” pokazuje najpiękniejszą, najbardziej prawdziwą twarz Polski. To ruch związkowy, ale także po prostu ruch uczciwych Polaków. W naszej ojczyźnie o Związku opowiada się często niestworzone, nieprawdziwe rzeczy. Tymczasem wizerunek „Solidarności” zagranicą jest dużo lepszy. Obserwuję to jako autor wystaw o Związku, które były pokazywane w wielu krajach, na przykład w Niemczech czy na Ukrainie – powiedział Wojciech Milewski.

w-2 ZAPROSZENIE

Ekspozycja pokazuje 36 lat działalności NSZZ „Solidarność”, od pierwszych dni strajku w Stoczni Gdańskiej w sierpniu 1980 r., przez I Krajowy Zjazd Delegatów jesienią 1981 r., manifestacje niepodległościowe w stanie wojennym, strajki w 1988 r., lata przełomu 1989 r., aż po działania Związku w wolnej Polsce, w tym protesty społeczne w okresie rządów koalicji PO-PSL. Na 40 zdjęciach autorowi udało się nie tylko ukazać najważniejsze wydarzenia z historii Związku w oryginalnej perspektywie, ale także oddać atmosferę lat 80. oraz – co rzadko spotykane w prezentowaniu działalności NSZZ „S” – ciągłość działalności związkowej od 1980 r. aż po dzień dzisiejszy.

Dysponentem wystawy „Moja Solidarność” jest Region Gdański NSZZ „Solidarność”. Istnieje możliwość zaprezentowania wystawy w innych regionach Polski. Intencją autora jest pokazania historii „Solidarności”, tej przed, jak i po 1989 roku, jak największej liczbie odbiorców. We wrześniu ekspozycja będzie pokazywana w Pruszczu Gdańskim, we współpracy z tamtejszym oddziałem NSZZ „S”.

Adam Chmielecki

Zobacz sylwetkę Wojciecha Milewskiego