„Moja Solidarność” na antenie Radia Gdańsk

Czyta się jednym tchem, słucha jeszcze lepiej, jak mroczny thriller lub wciągającą sensację. Z jedną różnicą – opisywane wydarzenia nie są fikcją. Wydarzyły się naprawdę, a ich uczestnikiem lub bardzo często inicjatorem był Andrzej Michałowski – tak Radio Gdańsk opisuje słuchowisko na podstawie książki „Moja Solidarność”, którego na antenie regionalnej rozgłośni Polskiego Radia na Pomorzu można słuchać już od 13 grudnia 2016 r.

moja_solidarnosc1

Autorem wspomnień, które w 59 odcinkach wyemituje Radio Gdańsk, jest Andrzej Michałowski – jeden z liderów portowej „Solidarności” w latach 80., więzień polityczny PRL, a później emigrant, który w Norwegii organizował pomoc dla podziemnego Związku. Obecnie członek Stowarzyszenia „Godność”. Jego książkę na potrzeby słuchowiska zaadaptował Andrzej Liberadzki, prezes Radia Gdańsk.

Emisja kolejnych części „Mojej Solidarności” codziennie od poniedziałku do piątku o godzinach 5.20, 15.40 i 20.50. Zachęcamy do słuchania!

ACH

Nasza recenzja książki „Moja Solidarność”

Wywiad z Andrzejem Michałowskim

michalowski