„Moja Solidarność” – wernisaż wystawy Andrzeja Piwarskiego

Moja Solidarność to tytuł wystawy malarstwa Andrzeja Jana Piwarskiego, znanego malarza i grafika, której wernisaż odbył się 10 grudnia w Sali BHP. W uroczystości wzięli udział m.in. z-ca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Tadeusz Majchrowicz, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S” Krzysztof Dośla oraz kurator wystawy Małgorzata Kuźma, kierownik Działu Informacji i Promocji RG NSZZ „S”.

Ekspozycję można oglądać w Sali BHP do końca marca 2015 r.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Prace Andrzeja Piwarskiego znajdują się w wielu muzeach, państwowych i prywatnych zbiorach sztuki w Polsce i na świecie. Artysta w latach 1960-1966 odbył studia na Wydziale Malarstwa Państwowej Wyższej Szkoły Sztuk Plastycznych w Gdańsku. W latach 1976–1980 prowadził wykłady i pracownię malarstwa w Wyższej Szkole Sztuk Plastycznych w Münster, a w roku 1979 otrzymał roczne stypendium Zarządu Komunalnego Zagłębia Ruhry w Essen (RFN). W latach 1987-1991 prowadził pracownię malarstwa w Europejskiej Letniej Akademii Sztuk Pięknych w Luksemburgu. W roku 1993 założył Europejskie Laboratorium Sztuki w Tuchomiu koło Bytowa, które działało do roku 2013. Obecnie wraz ze swoją żoną, Barbarą Ur-Piwarską, artystką malarką i rzeźbiarką, mieszkają na zmianę w Gdańsku i w Berlinie.

Znaczna część twórczości Andrzeja Piwarskiego poświęcona jest walce naszego kraju o niepodległość (m.in. cykle: Ślady – Nadzieje, Hommage à ks. Jerzy Popiełuszko, Hommage à Grzegorz Przemyk).

Wystawia wpisuje się w cykl imprez towarzyszących obchodom XXXV-lecia NSZZ „Solidarność”. Swoistym katalogiem wystawy będą specjalne okolicznościowe kalendarze na 2015 rok.

Bez nazwy-2