„Mój Sierpień” – posłuchaj wspomnień uczestników strajków w 1980 roku

– 15 sierpnia 1980 roku od wczesnego rana coś wisiało w powietrzu. Mieliśmy już informacje, że strajkuje Stocznia Gdańska. Mówiło o tym Radio Wolna Europa, wiedzieli o tym nasi pracownicy, którzy mieszkali w Gdańsku. Strajk rozpoczęliśmy razem z kolegami na największym wydziale K-2. Wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy, że na wydziale K-3 po drugiej stronie ulicy właśnie zatrudnił się Andrzej Kołodziej – tak początki strajku w sierpniu 1980 roku w Stoczni im. Komuny Paryskiej w Gdyni wspomina Roman Stegart, były stoczniowiec, obecnie pracownik Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. Stegart jest jednym z bohaterów cyklu „Mój Sierpień” emitowanego przez Radio Gdańsk.

Związkowiec wspomina również przebieg strajku, sposoby zabezpieczenia terenu stoczni, obawy o prowokację ze strony władz, a także atmosferę „karnawału »Solidarności«”. – Euforia strajkujących w zakładach pracy przeniosła się na całe miasto. Ludzie byli w tym czasie bardziej uprzejmi, pomocni. Nie szukali pomocy w PZPR, tylko w „Solidarności”. Bardzo ufali naszemu Związkowi, przyjeżdżali do Gdańska w swoich sprawach nawet z dalekich miejscowości – wspomina Roman Stegart.

Bohaterami cyklu „Mój Sierpień” są także m.in. liderzy „S” w Stoczni Gdańskiej (Brunon Baranowski), Porcie Gdańsk (Andrzej Michałowski) i Gdańskiej Stoczni Remontowej (Zdzisław Złotkowski) oraz Joanna Duda-Gwiazda, współautorka 21 postulatów Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego w Stoczni Gdańskiej.

Posłuchaj audycji „Mój Sierpień”