Młodzi Polacy szansę widzą w emigracji.

- Młodzi Polacy tracą wiarę, że w kraju czeka ich coś dobrego. Brak perspektyw, niemożność wyrwania się z kręgu dorywczych prac, poczucie bezsensu studiowania, wegetowanie na garnuszku rodziców. Co gorsza, brak wiary, że coś dobrego spotka ich w kraju – bije na alarm dziennik „Rzeczpospolita”, który analizuje najnowszy raport Fundacji „Energia dla Europy” pt. „2 mld. Sposób na bezrobocie”. 726 tys. Polaków między 25, a 34 rokiem życia przebywa na stałe za granicą.

Młodzi postrzegają się jako stracone pokolenie. Mają poczucie, że zostali oszukani, ponieważ posłuchali rodziców przekonujących ich o konieczności uzyskania dyplomu uczelni. Co ciekawe, są krytyczni wobec siebie i przyznają, że często niewiele po studiach umieją.

– Po przejrzeniu wyników badań byłem wstrząśnięty poczuciem beznadziei. Młodzi uważają, że Polska nie jest krajem dla nich – mówi „Rz” Grzegorz Kądzielawski, prezes Fundacji, której raport miał odpowiedzieć na pytanie, jak wydać 2 mld zł, które otrzymamy z UE dla młodych.

Młodzi wskazują, że niewiele od nich zależy. Brak spójnej polityki wsparcia absolwentów, niesprawnie działające służby zatrudnienia i nadmierne opodatkowanie pracy powodują, że choćby walili głową w mur, trudno im się wyrwać z kręgu bezrobocia. Często jedyną dla nich szansą jest wyjazd.

ASG