Modlitwa w bazylice św. Brygidy za śp. Pawła Adamowicza

Ks. kanonik Ludwik Kowalski, proboszcz Bazyliki św. Brygidy w Gdańsku prosi o przybycie do bazyliki w poniedziałek 14 stycznia br. o godz. 15 na mszę świętą w intencji    prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza. Po godzinie 14 dotarła do nas informacja o śmierci Pawła Adamowicza.

Nim tragiczna wiadomość do nas dotarła:
– Dzisiaj o 15.00 w Bazylice św. Brygidy w Gdańsku „Solidarność” będzie się modliła za życie i powrót do zdrowia prezydenta Pawła Adamowicza.W tej trudnej próbie jesteśmy z Panem Panie Prezydencie – napisał na Twitterze Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ „S”.
– Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz żyje, ale jego stan jest bardzo ciężki – poinformował w nocnej konferencji dyrektor ds. Lecznictwa Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku dr Tomasz Stefaniak, gdzie Adamowicz był operowany po ataku. Operacja trwała pięć godzin. O wszystkim zadecydują najbliższe godziny,

Po północy metropolita gdański ks. abp Sławoj Leszek Głódź w rozmowie z Katolicką Agencją Informacyjną powiedział, iż atak na prezydenta Gdańska „jest to kompletne barbarzyństwo”, a sytuacja ta napawa wielkim niepokojem.

Arcybiskup Sławoj Leszek Głódź przybył w nocy z niedzieli na poniedziałek do Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego, gdzie operowany był prezydent Gdańska. Metropolita gdański wydał też oświadczenie.

– Natychmiast po otrzymaniu tej informacji, wraz z kapłanami udałem się do kaplicy, aby gorąco modlić się o ocalenie Jego życia i powrót do zdrowia. Wierzę, że Pan Bóg podtrzyma tę nić życia. Łączę się również więzami empatii i solidarności z Rodzicami, Małżonką, Córkami i Bratem Pana Prezydenta. Proszę, aby nasza modlitwa w Jego intencji nie ustawała – powiedział w nocy z niedzieli na poniedziałek KAI ks. abp Sławoj Leszek Głódź w związku z atakiem nożownika na prezydenta Gdańska i dodał, że trwa operacja na otwartym sercu.

– Urazy były bardzo ciężkie, poważna rana serca, rana przepony, rany narządów wewnątrz jamy brzusznej. Bardzo prosimy, żebyście państwo wspierali pacjenta i żebyście modlili się za niego –poinformował przed szpitalem dr Tomasz Stefaniak,

Także lekarz wojewódzki Jerzy Karpiński poinformował w niedzielę ok. godz. 22 o bardzo poważnym stanie prezydenta Gdańska.

Jak się okazuje bandyta zaatakował Pawła Adamowicza nożem „desantowym”, którego ostrze ma 14 cm długości, zadając dwa ciosy. Posiadanie takiego noża nie jest u nas zabronione. Napastnik planował atak i wybrał najdogodniejszy moment (odliczanie, muzyka, zapalone światła na widowni, wzniesione  w górę ręce ofiary). Pchnął dwukrotnie.

Wątpliwości budzi brak czujności i skuteczności ochrony. Jak wynika z filmów dostępnych w internetowej „sieci” napastnik właściwie poddał się przy pierwszej próbie obezwładnienia (i to przez pracownika techniki, nie ochrony). Dzisiaj jest zaplanowane przesłuchani 27-letniego Stefana W., sprawcy ataku na Pawła Adamowicza.

ASG