Mobilny dentysta dla dzieci na Pomorzu

Już w kwietniu ruszy w teren Dentobus, czyli gabinet stomatologiczny „na kołach”. Z usług mobilnego dentysty w pierwszej kolejności powinni skorzystać uczniowie małych szkół w miejscowościach, gdzie nie ma gabinetu lekarza dentysty.

Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „Śródmieście” z Gdyni będzie użytkownikiem dentobusu, mobilnego gabinetu stomatologicznego. Pomorski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia rozstrzygnął konkurs na wykonywanie świadczeń w dentobusie na obszarze województwa pomorskiego.

W  gabinecie stomatologicznym „na kołach” przyjmowane będą wyłącznie dzieci i młodzież do ukończenia 18 roku życia. Dentobus ma uzupełnić planowane rozwiązania mające na celu poprawienie dostępu najmłodszych Pomorzan do świadczeń stomatologicznych. Mobilny gabinet ma spełniać takie same zadania jak stacjonarny, czyli umożliwiać wczesne wykrywanie próchnicy oraz  leczenie zębów. Dentobus to również  bardzo dobre rozwiązanie na dotarcie z profilaktycznymi akcjami stomatologicznymi w najdalsze lub najbardziej zaniedbane stomatologicznie zakątki naszego województwa. Nie we wszystkich gminach, zwłaszcza wiejskich, dostęp do stomatologa jest łatwy i powszechny.

Pomorski dentobus powinien wyruszyć w swoją pierwszą trasę już na początku kwietnia. Umowa na użytkowanie dentobusu będzie obowiązywała do połowy 2022 roku.

Pomorski NFZ