Młodzież uczciła poległych

Związkowcy z NSZZ „Solidarność” i uczniowie gdańskich szkół złożyli kwiaty pod pomnikiem Poległych Stoczniowców 1970. Obecni byli również uczestnicy i świadkowie krwawych wydarzeń sprzed 44 lat. Pod pomnikiem zapłonęły znicze.

Uroczystość rozpoczęła się 16 grudnia o godz. 10.

Zdjęcia: Paweł Glanert

Nie był to przypadek – o tej godzinie, podczas przerwy śniadaniowej, stoczniowcy co roku wychodzili pod pomnik, zapalali znicze i krótko się modlili. W tym miejscu w 1970 roku padły strzały, od których zginęli ich koledzy. Dzisiaj pod pomnikiem stanęły poczty sztandarowe gdańskich szkół. Wśród zgromadzonych byli zarówno uczniowie szkół podstawowych, jak i gimnazjaliści.

Podczas Apelu Poległych młodzież, dla której Grudzień 1970 roku jest już historią, mogła zobaczyć uczestników tamtych wydarzeń. Znicze zapalili pracownicy Stoczni Gdańskiej – zarówno obecnie pracujący, jak i emerytowani, pamiętający Grudzień ’70, a wśród nich związkowi stoczniowi liderzy Roman Gałęzewski i Karol Guzikiewicz. Obecni byli również przedstawiciele Zarządu Regionu Gdańskiego z przewodniczącym Krzysztofem Doślą na czele.

Apel Poległych odczytała Hanna Minkiewicz, wiceprzewodnicząca KM POiW „S” w Gdańsku. Modlitwę poprowadził ks. Krzysztof Ławrukajtis, wikariusz parafii p.w. św. Brygidy.

Uczennica Dominika Kwiatkowska wykonała legendarny już utwór Mury Jacka Kaczmarskiego.

Organizatorem Apelu Poległych była Sekcja Oświaty i Wychowania Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. Jej przewodniczący Wojciech Książek przedstawił dzieciom i młodzieży wydarzenia, które doprowadziły do dramatu Grudnia 1970 roku, a także ich skutki.

– Grudzień ’70 roku pochłonął 44 ofiary, ale bez niego nie byłoby Sierpnia ’80. W stanie wojennym zginęło ok. 100 osób, w tym 5 z Gdańska – podkreślił Książek.

– Cesarz Napoleon Bonaparte powiedział: „Nie odpowiada się karabinami ludziom żądającym chleba” – a to zrobiła komunistyczna władza. Bezpośrednią przyczyną protestów stoczniowców była przecież podwyżka cen żywności. Nasz wielki rodak, papież Jan Paweł II, apelował: „Wymagajcie od siebie choćby inni od was nie wymagali”. Teraz wymagania są mniejsze, ale musimy pamiętać – dodał lider gdańskiej oświatowej „S”.

Może cieszyć, że w tegorocznej uroczystości wzięła udział większa liczba szkół. Po złożeniu kwiatów uczniowie mogli zapoznać się z zorganizowaną przez Instytut Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku wystawą plenerową „586 dni stanu wojennego”. Mogli też nieodpłatnie zwiedzić Europejskie Centrum Solidarności, tego dnia otwarte dla zwiedzających do godz. 18.

MarWer