Młodzi związkowcy stawiają na szkolenia i rozwój

Młodzi związkowcy z regionów Gdańskiego, Elbląskiego, Rzeszowskiego, Śląsko-Dąbrowskiego, Wielkopolskiego i Ziemia Sandomierska wzięli udział w szkoleniu z prawa pracy, prawa związkowego i rozwoju Związku, zorganizowanym przez Dział Szkoleń Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w Jastrzębiej Górze 21–23 października. Spotkania prowadzili m.in. kierownik Działu Szkoleń Komisji Krajowej NSZZ „S” Janusz Zabiega i kierownik Działu Rozwoju Komisji Krajowej NSZZ „S” Kacper Stachowski.

mlodzi

Celem szkolenia był rozwój struktur związkowych przeznaczonych w sposób szczególny dla młodych pracowników. W „Solidarności” istnieje Krajowa Sekcja Młodych, przy której afiliowane mogą być podobne sekcje tworzone w ramach poszczególnych regionów, sekretariatów i sekcji krajowych. Takie działania mają sens, o czym świadczy fakt, że wśród uczestników szkolenia dominowali liderzy już istniejących sekcji młodych w Regionie Gdańskim oraz Sekretariacie Krajowym Metalowców. Podzielili się oni swoimi pomysłami i doświadczeniami.

– Związkowcy, zwłaszcza młodzi, powinni się nieustannie szkolić. Chcemy wiedzieć w jakich ramach prawnych możemy się obracać, jakie mamy możliwości, jak się organizować w zakładach, aby zwiększać liczebność i siłę Związku, jak skutecznie uświadamiać pracowników, że związki zawodowe są im potrzebna. Szkolenie było ważną inicjatywą, która pozwoliła nam pogłębić wiedzę, poznać się i wymienić doświadczeniami z kolegami z innych struktur związkowych – przekonywał Paweł Dziwosz, mimo młodego wieku kierujący już OZ NSZZ „S” w Federal Mogul Bimet w Gdańsku.

Wtórował mu Patryk Sobiecki z „S” w Stoczni Marynarki Wojennej: – Młodzi pracownicy nie uświadamiają sobie, że nie angażując się w działalność związkową mimowolnie wysyłają do swojego pracodawcy sygnał, że w ich firmie nie ma problemów, że pracownicy z wszystkiego są zadowoleni. Tylko silna organizacja związkowa może być głosem pracowników. To szkolenie pomogło nam poznać i zrozumieć prawo pracy. Uświadomiło nam też, jak ważne są nawet zwykłe rozmowy z kolegami w pracy. To też jest pierwszy krok na drodze do rozwoju Związku.

– Jestem młodym członkiem Związku, należę do „S” od roku. Ze szkolenia wyniosłam bardzo dużo. Jestem bardzo zadowolona z potencjału wiedzy, który tu zdobyłam – oceniła spotkanie w Jastrzębiej Górze Magdalena Janulewska-Reducha z „S” w International Paper w Kwidzynie (Region Elbląski).

Młodych związkowców z Regionu Gdańskiego podczas szkolenia reprezentowali także Krzysztof Skrzyniarz z „S” w GSG Energetyka, Wojciech Burzacki i Mateusz Neumann z „S” w Organice w Malborku oraz Magdalena Figurska i Piotr Krawczyk z „S” w Flextronics International Poland w Tczewie.

ACH