Młodzi zjadą do Gdańska

11 lipca członkowie Prezydium Regionalnej Sekcji Młodych NSZZ „Solidarność” rozmawiali na temat planowanego zjazdu Krajowej Sekcji.

Przewodniczący sekcji Patryk Sobiecki przedstawił zebranym informacje na temat harmonogramu planowanych wydarzeń.– We wrześniu do Gdańska przyjeżdża Krajowa Sekcja Młodych NSZZ „Solidarność”. Będzie zebranie, ale oprócz tego moglibyśmy jako Regionalna Sekcja zorganizować pikietę pod jakimś zakładem mającym aktualnie poważne problemy. Następna okazja będzie w grudniu, kiedy Krajowa Sekcja przyjedzie do Gdyni – mówił przewodniczący.

Patryk Sobiecki mówił też o zaplanowanym na październik szkoleniu z organizowania. Pomysłodawcą jest Komisja Krajowa „Solidarności”. Liczba miejsc jest ograniczona, osoby zainteresowane powinny więc decydować się w miarę szybko.

Wśród zebranych pojawił się pomysł, żeby w sierpniu zorganizować jako Sekcja Młodych happening poświęcony konkretnemu problemowi. Mogłaby to być sprawa wolnych niedziel dla pracowników handlu, ale sprawa jest jeszcze do szczegółowego omówienia.

Kolejną inicjatywą był pomysł, żeby w przyszłości co drugie zebranie odbywało się w Gdyni. Takie rozwiązanie ułatwiłoby działalność w Sekcji gdyńskim młodym związkowcom.

Na 1 sierpnia zaplanowano spotkanie całej Regionalnej Sekcji Młodych. Będzie można wtedy omówić szczegóły dotyczące planowanego happeningu, a także porozmawiać w szerszym gronie na temat działań związanych z przyjazdem Krajowej Sekcji.

MarWer