Młodzi Polacy zapowiadają emigrację

Ponad 30 proc. ankietowanych uczniów szkół zawodowych, techników oraz liceów ogólnokształcących i profilowanych zapowiada, że po zakończeniu edukacji wyjedzie z Polski.

Z najnowszej edycji badań bilansu kapitału ludzkiego (BKL) Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości we współpracy z Uniwersytetem Jagiellońskim wynika, że największą chęć wyjazdu deklarują uczniowie kształcący się w zawodach budowlanych – emigrację zapowiada niemal co drugi z nich. Kolejne miejsca w rankingu zajmują uczniowie szkół zawodowych kształcących monterów, mechatroników i mechaników pojazdów. Wyjechać za granicę chce też wielu uczniów kształcących się na sprzedawców, kasjerów, kucharzy, fryzjerów i ekonomistów. W tych zawodach bezrobocie w Polsce należy do największych. W województwie pomorskim wyjazd za granicę planuje 32 proc. uczniów kształcących się w różnych profesjach.

mapa_Europy

Czy bezrobocie jest jedynym powodem emigracyjnych planów polskich uczniów? Zdaniem „Dziennika Gazety Prawnej” młodzież uważa, że życie za granicą jest łatwiejsze, mniej stresujące i odbywa się według bardziej czytelnych reguł. Jednak Magdalena Jelonek, współautorka raportu z badań, zastrzega, że deklaracje uczniów nie muszą zapowiadać kolejnej potężnej fali emigracji, ponieważ nie zawsze pokrywają się one z rzeczywistymi decyzjami respondentów. Jej zdaniem w najbliższych latach sytuacja absolwentów zacznie się poprawiać, przez co emigracja będzie dla nich jedynie alternatywą, a nie koniecznością, jak bywało dotychczas. W związku z tym rzeczywista skłonność do wyjazdów może się zmniejszyć. – Jeśli natomiast kondycja polskiej gospodarki gwałtownie się pogorszy, a wiemy z badań, że w okresie dekoniunktury sytuacja młodych pogarsza się kilka razy szybciej niż osób starszych, to w takiej sytuacji młodzi nie będą się zbytnio wahać przed wyjazdem – uważa badaczka.

fot. Wikipedia