Młodzi na utrzymaniu rodziców

Aż 73 proc. Polaków od 18 do 35 roku życia mieszka z rodzicami, podaje „Puls Biznesu”, powołując się na raport „Finansowy portret młodych”, zrealizowany przez instytut badawczy Millward Brown na zlecenie Krajowego Rejestru Długów (KRD). W grupie osób pomiędzy 26. a 30. rokiem życia jest to 42 proc., a między 31 a 35 rokiem życia 30 proc.

W Niemczech ten odsetek wynosi nieco ponad 17 proc., a w Danii tylko 1,8 proc..  W Polsce młodzi ludzie zostają z rodzicami głównie z powodu kwestii ekonomicznych, ale również z powodu ogólnego braku zaufania do rynku pracy czy do banków.

mieszkanie
Z raportu wynika, że większość przedstawicieli pokolenia Y w Polsce ma większe potrzeby życiowe niż dochody, które wynoszą średnio 2699 zł. Jest to kwota niższa od minimalnych progów dochodu netto, wymaganych przez banki na terenie kraju do udzielenia kredytu mieszkaniowego. Tylko 7 proc. osób pomiędzy 18 a 31 rokiem życia posiada kredyt mieszkaniowy.

Dział Informacji KK

fot. Wikipedia