Sekcja Młodych po wakacjach: szkolenie!

8 września po raz pierwszy po wakacyjnej przerwie spotkali się członkowie Regionalnej Sekcji Młodych NSZZ „Solidarność”.

Gośćmi spotkania byli sekretarz Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Bogdan Olszewski oraz kierownik działu Rozwoju Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Kacper Stachowski. Spotkanie zdominował temat konieczności pozyskiwania młodych członków. Jak zauważył Bogdan Olszewski, zmiany w strukturze wiekowej Związku są nieuchronne. – Jestem ostatnią osobą w Zarządzie Regionu, która należy do władz gdańskiej „Solidarności” nieprzerwanie od 1981 roku – podkreślił. Kacper Stachowski zasugerował natomiast, że członkowie sekcji mogliby korzystać z wzorców. – Może warto wziąć przykład z tych, którym się udało, na przykład z Regionu Wielkopolskiego – zasugerował. Za najlepszy sposób pozyskiwania nowych członków uznał kontakt z przewodniczącymi komisji zakładowych i międzyzakładowych.

Podczas spotkania podjęto jeszcze jeden ważny temat: szkolenia dwuetapowego w Jastrzębiej Górze, zaplanowanego na dni 21 – 23 października 2015 r. Kacper Stachowski podkreślił ogromną rolę, którą pełnią szkolenia rozwojowe.

MarWer

sekcja_młodych