Młoda Polska chrześcijańska i rzesze pielgrzymów ze świata ruszają do Krakowa

Blisko dwa miliony młodych, dziewcząt i chłopców, z wielu krajów spotka się w jednym miejscu – w Krakowie na Światowych Dniach Młodzieży w radosnej chrześcijańskiej manifestacji wiary i młodości.

zdjęcia: Paweł Glanert

Światowe Dni Młodzieży, spotkania młodych katolików z papieżem po raz drugi odbywają się w Polsce. Pomysłodawcą Dni był św. Jan Paweł II. Pierwsza ich edycja odbyła się w 1985 roku w Rzymie. Po raz pierwszy w Polsce ŚDM zostały zorganizowane w 1991 roku w Częstochowie, kiedy to przybyło ok. 1,5 mln pielgrzymów.

Centrum wydarzeń stanowić będzie od dzisiaj Kraków, który odwiedzi papież Franciszek. Także inne polskie miasta były miejscami uroczystości religijnych i pielgrzymek młodych ludzi z całego świata. W sobotę kulminację obchodów ŚDM przeżyła Archidiecezja Gdańska.  Goście zwiedzali gdańskie zabytki, odwiedzali domy dziecka, pomagali bezdomnym. Oczywiście także modlili się, śpiewali i po prostu radośnie bawili się manifestując wiarę.

W sobotę rano trzy tysiące pielgrzymów oraz gdańskich wiernych, przybyło na spotkanie na placu Solidarności pod Pomnikiem Poległych Stoczniowców. Modlono się w intencji świata i krajów, z których pochodzą. Powiewało dziesiątki, a może i setki flag narodowych i proporce z wizerunkami świętych.

Wymogi bezpieczeństwa dyktowały procedury, w których by wejść na plac trzeba było przejść kontrolę. Funkcjonariusze przeglądali bagaże, a przy bramach każdego uczestnika sprawdzano za pomocą wykrywaczy metalu. Cóż, to efekt tragicznych wydarzeń z ostatnich lat – zamachów terrorystycznych.

W różnych językach odmówiono Litanię Narodów. A następnie uczestnicy spotkania   śpiewając i wznosząc okrzyki w różnych językach, przeszli głównymi ulicami starego Gdańska do bazyliki Mariackiej, w której w południe odprawiona została msza święta, której przewodził ks. abp Sławoj Leszek Głódź, który zresztą także rozmawiał z młodzieżą po polsku, włosku i francusku. Świątynię szczelnie wypełniła młodzież oraz jej duchowi opiekunowie.

Dla tych, którzy udają się w dalszą drogę – do Krakowa, by pielgrzymka przebiegła w pełni duchowych przeżyć, warto przypomnieć też o sprawach przyziemnych a ważnych.

Każdy, kto wypełniał formularz zgłoszeniowy na ŚDM, mógł wybrać pakiet zakwaterowania, oznaczony jako symbole: A1, A1+, A3, A3+, B1, B1+.  Można więc było otrzymać zakwaterowanie – bliżej lub dalej centrum wydarzeń.

Pielgrzymi rejestrujący się „na ostatnią chwilę” już nie mają możliwości wybrania strefy zakwaterowania, ale o miejsce nie należy się martwić, bo zostawiono jeszcze sporo miejsc wolnych na okoliczność późniejszych zapisów.

Każda parafia przyjmująca podróżników podlega Parafialnemu Komitetowi Organizacyjnemu.

Nie zapomnijmy zabrać ze sobą karimaty i śpiworu. 60 proc. noclegów przewiduje się u rodzin w mieszkaniach prywatnych, a 40 proc. to miejsca zbiorowe. W przypadku mieszkania u rodziny sytuacja będzie najwygodniejsza. Jeśli jednak będzie to nocleg w szkołach lub większych salach, to wówczas wzięcie śpiworu wydaje się koniecznością. Warto zaopatrzyć się w małe, podróżne butelki szamponów do włosów, pasty do zębów.

Co do prognozy pogody. W Krakowie będzie prawdopodobnie bardzo ciepło, ale też będzie padał deszcz. Warto więc mieć kurtkę przeciwdeszczową. Pamiętajmy też o wygodnym obuwiu.

Kraków podzielony jest na pięć stref komunikacyjnych: Błonia (26.07-31.07), Łagiewniki (26.07-31.07), Strefa Ograniczonego Ruchu I (26.07-01.08), Strefa Ograniczonego Ruchu II (26.07-01.08), Strefa Ograniczonego Ruchu III (29.07-31.07).  Strefy te są otwarte jedynie dla mieszkańców tych terenów oraz wyselekcjonowanych środków transportu. Mogą tam przebywać samochody służb porządkowych i ratunkowych, samochody przewozowe, autobusy i taksówki.

Pielgrzymi mogą podróżować na jednym specjalnym bilecie za 15 zł, ważnym od 26 do 31 lipca br. Jego koszt to 15 zł.

Podczas ŚDM działać ma 17 punktów gastronomicznych. Znajdują się one w następujących lokalizacjach. Są to: Zwierzyniecki Klub Sportowy – ul. Na Błoniach 1,  stadion Cracovii – ul. Józefa Kałuży 1, Stara Poczta przy Galerii Krakowskiej – ul. Lubicz 4, TAURON Arena Kraków – ul. Stanisława Lema 7, ul. Piastowska 20, parking przy ul. Powiśle,  Kokotów – ul. Kokotowska 4, stacja PKP Kraków – Łagiewniki, stacja PKP Kraków-Płaszów, Food Court ŚDM – ul. Na Błoniach 7, Bulwary Wiślane – ul. Smocza, Kraków Krowodrza – ul. Piastowska, Śródmieście – ul. Bernardyńska, Łagiewniki – ul. Mordarskiego, Bulwar Poleski, Bulwar Wołyński i Bulwar Inflancki (nad Wisłą).

Na każdy dzień przysługują talony żywieniowe za 10 lub 15 zł oraz  talon na „suchy prowiant”.

Każdy z przyjeżdżających pielgrzymów jest ubezpieczony. Pamiętajmy, że w razie wypadku pod numerem 112 można porozumieć się w kilkunastu językach.

Wszystkie atrakcje są bezpłatne i dostępne nie tylko dla pielgrzymów ŚDM, ale też dla mieszkańców Krakowa oraz turystów.

I jeszcze jedno – jest uruchomiona aplikacja Pielgrzym, dostępna w telefonach komórkowych. Dostarcza ona informacji o wydarzeniach w trakcie ŚDM, oraz wymienia warte zwiedzenia kościoły, zabytki. a także zawiera niemal wszystkie modlitwy.

Do młodzieży  od czwartku 28. lipca na czas Światowych Dni Młodzieży, będą należeć klucze miasta Krakowa.

Na placu przed Pałacem Arcybiskupów Krakowskich papież na krótko spotka się z prezydentem Krakowa, który przekaże mu klucze do miasta. W tym momencie na Błoniach rozpocznie się transmisja widoczna na wszystkich ekranach pokazująca przejazd papieża Franciszka tramwajem z młodzieżą niepełnosprawną.

Papież, zanim wejdzie na ołtarz, przejedzie w papamobile między sektorami pozdrawiając młodzież z całego świata. Towarzyszyć będzie mu śpiew chóru wraz z orkiestrą pod kierownictwem Adama Sztaby. A kiedy już Ojciec Święty dotrze do ołtarza, zgromadzeni na Błoniach pielgrzymi odśpiewają, z całą mocą, hymn Światowych Dni Młodzieży.

Kiedy już kard. Stanisław Dziwisz, przewodniczący Komitetu Organizacyjnego ŚDM oficjalnie przywita papieża, sześcioro młodych wręczy obu pasterzom plecaki pielgrzyma, jako znak ich autentycznego uczestnictwa w 31. Światowych Dniach Młodzieży. Tym samym nadejdzie czas na część religijno-artystyczną, którą rozpocznie taniec symbolizujący gościnność. Tzw. suitę, złożoną z krakowiaka i innych światowych tańców jak hinduski, afrykański czy tango argentyńskie, przygotowała choreografka Romana Agnel – organizatorka wielu festiwali, w tym Festiwalu Tańców Dworskich „Cracovia Danza”. Nie bez przyczyny tancerze zaczną od polskiego krakowiaka – ma on symbolizować polską gościnność i otwartość na kultury, z których wywodzą się zgromadzeni pielgrzymi. W tle pojawią się napisy „Witamy” w językach uczestników ŚDM.

ASG