Młoda „drużyna Dudy”

Liderzy organizacji młodzieżowych popierają kandydata PiS na prezydenta RP. Andrzej Duda otrzymał poparcie członków ogólnopolskich organizacji Młodzi dla Polski, Stowarzyszenia „Koliber oraz Studenci dla Rzeczpospolitej.

Te trzy organizacje przygotowały program „Wizja dla młodego pokolenia”.

– Korzystając z doświadczeń naszej długotrwałej współpracy, jak również z okoliczności roku wyborczego, chcemy dotrzeć do opinii publicznej z odpowiedzialnym przekazem, w ramach którego przedstawimy konkretne postulaty, znamionujące reprezentowany przez nas kierunek myślenia o zmianach polityki państwa, Czas, by młode pokolenie ujawniło, co myśli i jak myśli – podkreślają inicjatorzy.

Program „Wizja dla młodego pokolenia” zawiera szereg postulatów z obszarów polityki gospodarczej z naciskiem na usuwanie barier dla młodych przedsiębiorców, deregulację prawa gospodarczego i podatkowego, kwestie polityki prorodzinnej, reformę systemu edukacyjnego czy emerytalnego. Nacisk jest także położony na politykę historyczną, której celem ma być promowanie prawdy historycznej poza granicami Polski tak, aby nie zdarzały się kompromitujące wypowiedzi prominentnych przedstawicieli innych państw odnośnie historii Polski.

Każde wsparcie ze strony młodych wyborców jest cenne. Kandydat Prawa i Sprawiedliwości od początku kampanii otacza się ludźmi młodego pokolenia.

W grupie najmłodszych wyborców (18-29 lat) w I turze zdecydowanym zwycięzcą  10 maja br. był Paweł Kukiz, który zdobył 41 proc. głosów. Andrzej Duda był na drugim miejscu z  20-procentowym poparciem. Bronisław Komorowski z wynikiem 13,8 proc. znalazł się dopiero na trzeciej pozycji.

Przypominamy, że w umowie, którą podpisał kandydat na prezydenta Andrzej Duda z NSZZ „Solidarność”, duża część uzgodnień dotyczy sytuacji ludzi młodych, jak choćby walka z umowami śmieciowymi, wsparcie rodzin wychowujących dzieci, wzmocnienie instytucji referendów.

Pełna treść porozumienia pomiędzy Andrzejem Dudą i „Solidarnością”…>>

Paweł Kukiz nadal mobilizuje swoich zwolenników i zapowiada powrót do aktywnych działań w kampanii wyborczej, przerwanych śmiercią jego ojca. Nie wskazuje, na kogo powinni oni w drugiej turze wyborów zagłosować, ale sam opowiada się przeciwko reelekcji Bronisława Komorowskiego.

W piątek o godz. 19. Kukiz wystąpi na Targu Węglowym w Gdańsku.

Muzyk zareagował na wynik najnowszego sondażu MillwardBrown dla „Faktów” TVN, z którego wynika, że 47 proc. badanych popiera Bronisława Komorwskiego, a Andrzej Duda może liczyć na głosy 44 proc. Czyżby urzędujący prezydent zyskał aż siedem punktów procentowych?

- Zrozumiałbym jeszcze remis albo jakąś minimalną przewagę jednego czy drugiego kandydata, ale tak wysoki wynik Komorowskiego świadczy albo o manipulacji sondażem albo o ogromnej podatności na manipulację naszego Narodu – tak ten muzyk wyraził  swoje zaskoczenie na jednym z forum internetowych.

Przypomnijmy, że do sztabów Dudy i Komorowskiego zostały wysłał oficjalne listy z zaproszeniem na debatę ze zwolennikami Kukiza w Lubinie. Andrzej Duda oświadczył, że jest gotów do debaty, ale Bronisław Komorowski wstępnie odmówił.

Paweł Kukiz, były kandydat na prezydenta jest też zbulwersowany zachowaniem Tomasza Lisa w poniedziałkowym programie TVP, gdzie cytowano obszernie wpisy z fałszywego konta córki Andrzeja Dudy.

- Przebiliście Lisy, Sianeckie, Kraśki, itp., itd., propagandzistów komuny. Za srebrniki. Panie Lis…. Jestem ojcem trzech Córek. Powiem Panu, że gdyby potraktował Pan choć jedną z nich w tak perfidny sposób jak dziecko Dudy, to żadna ochrona nie ocaliłaby Pańskiej grzywy a la „młody konsomolec”. Darz Bór! – napisał ekskandydat na prezydenta, który sam niedawno boleśnie odczuł manipulacje mainstreamu, kiedy to tuż przez pierwszą turą wyborów TVN 24 wyemitował szkalujący go reportaż, a Tomasz Sianecki podał, że Kukiz wycofuje się z wyborów…

Popierający Komorowskiego aktor Tomasz Karolak, który w programie Tomasza Lisa przytaczał wpisy z fałszywego konta Kingi Dudy na portalu społecznościowym krytykując córkę kandydata na prezydenta, przeprosił:

- Szanowni Państwo. Jeśli prawdą jest, że cytowany przeze mnie w programie Tomasza Lisa, wpis Pani Kingi Dudy o oddaniu Oscara pochodzi z fałszywego konta i nie jest autorstwa Pani Kingi, pragnę Ją gorąco przeprosić i stwierdzam, że uległem nieświadomie manipulacji – napisał aktor Karolak, który wraz z Lisem atakował kandydata PiS przy pomocy cytatów z fałszywego profilu.

ASG